Tot op hoge leeftijd deed André du Pon mee aan de fittest voor 55-plussers. (Foto: Peter Spek)
Tot op hoge leeftijd deed André du Pon mee aan de fittest voor 55-plussers. (Foto: Peter Spek) (Foto: )

In memoriam André du Pon

Ik mocht hem enkele keren interviewen. André du Pon, de oudste oorlogsveteraan van Nederland. Hij overleed vorige week maandagavond op de leeftijd van 105 jaar.

Door: Peter Spek

VLAARDINGEN – Een markant persoon en tot op het laatst nog helder van geest. Op 7 juli liet hij dat nog ondubbelzinnig zien op de Veteranendag in de Grote Kerk op de Markt. "Als wij allemaal in het leven wat verdraagzamer zijn voor elkaar, dan zijn er geen oorlogen meer in de wereld", liet hij een volle Grote Kerk weten gevuld met oude en jonge veteranen die zich allemaal in zijn woorden konden vinden.

Oudste Vlaardingse man
Du Pon kreeg eind april, tijdens de jaarlijkse lintjesregen, voor zijn verzetswerk bij Vianen in de Tweede Wereldoorlog van het nationaal Veteraneninstituut het Mobilisatie-oorlogskruis en werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij wilde graag de oudste man van Nederland worden, 107 jaar, maar dat heeft hij niet gehaald. Toch gaat hij met zijn 105 jaar wel de boeken in als voorlopig de oudste Vlaardingse man. Hij zat tot op hoge leeftijd vol energie en vond het heel jammer dat hij begin juli op de nationale Veteranendag in de Den Haag niet op de uitnodiging kon ingaan om op de koffie te komen bij premier Mark Rutte. De doktoren gaven hem het advies dit niet te doen, gezien zijn broze gezondheid. Hij kreeg nog wel een bloemetje van de premier thuisgestuurd.

Du Pon ten voeten uit
André du Pon was een strijdbaar persoon. Zeker in de tijd toen 2000 medewerkers bij zijn toenmalige werkgever COOP, na een reorganisatie, naar een andere baan moesten uitkijken. Dat kon hij niet aanzien en hij zorgde er persoonlijk voor dat 1000 medewerkers via een re-integratietraject ergens anders aan de slag konden. Dat was André du Pon ten voeten uit. Ook een man van regelmaat en hij schreef het bereiken van zijn hoge leeftijd in goede gezondheid vooral toe aan het feit dat hij gezond at, voldoende bewoog en op tijd naar bed ging om aan zijn acht uur slaap te komen. Een glaasje bessenjenever per dag was zijn enige uitspatting.

Bovengemiddeld
Ik maakte hem mee, als organisator van de fittest voor 55-plussers. Op honderdjarige leeftijd kwam hij nog naar Schiedam om zijn conditie te testen. De wandeltest liet hij schieten, maar op de overige onderdelen scoorde hij nog bovengemiddeld. Op een drukbezochte dienst in de Gereformeerde kerk De Fontein werd afgelopen maandag van André du Pon afscheid genomen.

Britt Planken
Meer berichten