Zomers beleefde de familie Kloos heerlijke momenten op de Elwijo. Het schip werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog (af)gebouwd door Jo Kloos.
Zomers beleefde de familie Kloos heerlijke momenten op de Elwijo. Het schip werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog (af)gebouwd door Jo Kloos. (Foto: )

Sentimentele reis naar het Noorden

De zussen Wil en Ellen Kloos vonden de door hun vader ruim 75 jaar geleden ontworpen en gebouwde boot terug.

VLAARDINGEN - Jo Kloos, de vader van Wil en Ellen, werkte vanaf eind twintiger jaren bij de bekende Vlaardingse scheepswerf de Jong aan de Havenstraat. Begonnen als krullenjongen en opgeklommen en gepensioneerd als bedrijfsleider. In zijn vrije tijd heeft hij op de werf verschillende schepen voor privégebruik gebouwd en daarnaast voor anderen schepen ontworpen.
        In 1944 ontwierp hij een traditionele zeilschokker, die hij na het het einde van de tweede wereldoorlog, toen er weer materiaal beschikbaar kwam, (af)bouwde. Na er een aantal jaren mee te hebben gevaren, werd het schip in 1953 verkocht omdat er inmiddels een groter schip gebouwd was door pa Kloos. Tot aan zijn dood was Jo Kloos actief in de scheepsbouw en de watersport.
        Bij toeval zag één van zijn kleinzonen enige weken geleden een zeilschokker te koop staan bij een jachtmakelaar in Sneek, met daarbij de vermelding dat het schip gebouwd was bij de Jong in Vlaardingen en ontworpen door J. Kloos. Na navraag bij moeder Ellen en tante Wil en bestudering van de familie fotoalbums, leek het erg waarschijnlijk dat het ging om de rond 1945 ontworpen/gebouwde schokker van Jo Kloos.
        Na contact opgenomen te hebben met de makelaar, werd een afspraak gemaakt het schip te komen bezichtigen en zekerheid te krijgen over de vraag of het inderdaad ging om de voormalige "Elwijo" waarop oudste zus Wil als kind menig zomervakantie had doorgebracht. Alvorens de tocht naar Sneek te maken, werd nog het "stamboek rondspant- en platbodemjachten" geraadpleegd, waaruit bleek dat het te koop aangeboden schip inderdaad oorspronkelijk gebouwd was bij de Jong in Vlaardingen. Met een flesje Vlaardingse schelvispekel en een doos ijzerkoekjes voor de behulpzame makelaar hebben Wil en Ellen afgelopen dinsdag een "sentimentele reis" naar het Noorden gemaakt. Bij het schip aangekomen, verdween iedere twijfel. Het was 100% zeker de door Jo Kloos gebouwde schokker.
        Het gedegen ontwerp, de kwalitatief hoogwaardig bouw en het zorgvuldige en liefdevolle onderhoud door de verschillende eigenaren hebben zorggedragen voor een schip in een zeer goede conditie, waarbij nog veel originele elementen bewaard zijn gebleven. Zo zijn de louvredeurtjes van de kajuitingang nog uit 1946! Al met al was het een fantastisch weerzien met een stukje Vlaardingse familiegeschiedenis en mede daardoor een zeer geslaagde dag.

Britt Planken
Meer berichten