De vijf judoka's en begeleiders van de sportschool van Tino Hoogendijk, die mee mogen doen met de Special Olympics. (Foto: Ruud Ham)
De vijf judoka's en begeleiders van de sportschool van Tino Hoogendijk, die mee mogen doen met de Special Olympics. (Foto: Ruud Ham) (Foto: )

Special Olympics vergroot vertrouwen

door Peter Spek

Vlaardingen - Het duurt nog even, maar de judoka's met een verstandelijke beperking van sportschool Tino Hoogendijk zijn al volop in voorbereiding voor de Special Olympics World Summer Games, die van 14 maart tot 21 maart 2019 in Abu Dhabi worden gehouden.

De Vlaardingse judoka's die deel uitmaken van Team NL zijn Nick Steenhoek, Daan Perdijk, Bart Knoester, Amy Heinsman en Rosita Ruigrok. Het komende jaar zal er door deze judoka's hard getraind worden.
Rob Hoogendijk, die eerder ook in 2011 van de partij was en Danielle Poot zijn aangemeld om de Vlaardingers te begeleiden in Abu Dhabi. "Samen met 2500 coaches, 20.000 vrijwilligers en naar verwachting 500.000 bezoekers zijn de World Summer Games 's werelds grootste sportevenement in 2019 en daar doen de sporters van sportschool Tino Hoogendijk aan mee. Daar mogen we dus best trots op zijn", zegt Ruud Ham van de sportschool.

Grote kans

"Deelname aan de World Summer Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie die ze tegemoet gaan. Maar er is meer. Door middel van de World Summer Games kunnen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau", zegt de Vlaardinger. "Bij het samenstellen van Team NL wordt niet alleen gekeken naar hun sportieve prestaties, maar met name naar de geschiktheid en zelfstandigheid van de sporter en de meerwaarde van deelname.''

Doel

Het doel van de Special Olympics is mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan sportwedstrijden, waarbij het niveau van de tegenstanders min of meer gelijk is. "Zo kunnen zij ook profiteren van de voordelen die sportbeoefening biedt, zoals een verbetering van de conditie en motorische vaardigheden, vergroting van het zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld en het aangaan van vriendschappen", vindt Ruud Ham.
Het concept van Special Olympics is ontstaan op initiatief van Eunice Kennedy Shriver, de zus van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy. Zij begon in 1963 in de Verenigde Staten met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het succes van deze zomerkampen leidde in 1968 tot de oprichting van Special Olympics Incorporated.

Info

Special Olympics activiteiten vinden zowel op lokaal, regionaal, nationaal als internationaal niveau plaats. Special Olympics kent 30 erkende takken van sport, waarvoor Special Olympics reglementen gelden die gebaseerd zijn op de reglementen van de internationale sportkoepels.

Meer berichten