Het ondernemersechtpaar Ronald en Francien Bot neemt met pijn in het hart afscheid van hun café-restaurant. (Foto: Bart van der Linden)
Het ondernemersechtpaar Ronald en Francien Bot neemt met pijn in het hart afscheid van hun café-restaurant. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

Vaarwel restaurant, vaarwel uitzicht!

Op vrijdag 29 juni 2018 sloten Ronald en Francien Bot definitief de deuren van hun Vlaardingse café-restaurant 't Oeverbos. Na 35 jaar komt er een einde aan het populaire restaurant. Reden is de aanleg van de Blankenburgtunnel, die vlakbij komt te liggen. Bij eigenaar Ronald Bot (52) heerst berusting. "De grote klap komt nog wel."

Door Bart van der Linden

VLAARDINGEN - Nooit meer naar schepen kijken vanaf het terras. Nooit meer de klanten bedienen, terwijl de scheepstoeter van een cruiseschip een groet brengt. Een dagelijks werkritme van heel vroeg opstaan en laat naar bed gaan, verdwijnt voor Ronald en Francien Bot. Ze kwamen niet tot een akkoord met Rijkswaterstaat en de eigenaar van het pand, over verhuizing van het restaurant. Met welke gevoelens zit Bot deze zaterdagmorgen aan tafel? "Met gemengde gevoelens. Het is mijn levenswerk." Maar, haast hij zich te zeggen: "Ik ben heel positief ingesteld." Net als zijn personeel, moet hij op zoek naar ander werk. "Ik heb al gesolliciteerd. Ik kijk naar verschillende dingen. Zo zou ik graag lesgeven in de horecabranche. Daar heb ik altijd in gewerkt." Terwijl zijn vrouw Francien druk bezig is om de klanten van hun bestelling te voorzien, wil Bot nog wel een keer terugblikken op die onzekere laatste 4 jaren. Want de ellende die hem toen boven het hoofd hing, zag hij in eerste instantie niet aankomen. "Het is een lang traject geweest. Ik hoorde in de zaak van de plannen dat vlakbij de Blankenburgtunnel zou komen." Eerst was er nog de mogelijkheid dat het restaurant open zou blijven, maar dat liep anders. De aannemer heeft de grond nodig, waarop nu het restaurant huist. "Dat wordt een schaftlokaal voor de bouwers", zegt Bot. Op 1 februari van dit jaar kwam de definitieve klap. "Toen heb ik meteen mijn personeel ingelicht." Hij schikt zich inmiddels in zijn lot. "Ik snap de noodzaak van de tunnel wel, maar het is jammer dat het op mijn pad is gekomen. Ik wilde geen welles-nietes-spelletje aangaan. Er zijn ook nooit rechtszaken geweest. Dat zou allemaal nog meer emotioneel belastend zijn." Hij had nog een optie voor een doorstart in gedachten. "In de Broekpolder, dicht bij de houten fietsbrug. Maar de Federatie vond het te druk." Bot begon als afwashulp in het restaurant. Nu is hij alweer 18,5 jaar de eigenaar. "Ik heb er veel in geïnvesteerd." Samen met hun personeel, hebben Ronald en Francien het restaurant gemaakt tot wat het nu is. Hun klanten wisten 't Oeverbos graag te vinden. "Ze kwamen uit heel uit de regio. We zijn ook een soort fietscafé geworden." Het terras stond bekend om zijn uitzicht over de Nieuwe Waterweg. "Veel mensen kwamen langs voor de vele cruiseschepen." Aanstaande zaterdag is er nog een afscheidsuitje met het personeel. En daarna? Bot: "Eerst wil ik alles goed afronden. Daarna ga ik mijn hoofd even leegmaken. Op vakantie. Ik denk dat de grote klap nog wel komt. Wat ik het meest ga missen? Dit was een unieke plek. Het gaf ons altijd veel voldoening als we de gasten met een glimlach naar huis konden sturen."

Britt Planken
Meer berichten