Komende zaterdag vaart de Balder in volle glorie de haven binnen. Vrijwilliger Leo Rijke geeft de logger nog wat extra glans. (Foto: Britt Planken)
Komende zaterdag vaart de Balder in volle glorie de haven binnen. Vrijwilliger Leo Rijke geeft de logger nog wat extra glans. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Dit moet je als Vlaardinger hebben meegemaakt

Het is bij uitstek een evenement om onze lokale trots aan te verbinden, maar relatief weinig Vlaardingers zijn ervan op de hoogte. Om daar verandering in te brengen vindt het 'binnenhalen van de Balder' dit jaar eindelijk op een feestelijk moment plaats!

Door Britt Planken

VLAARDINGEN - Het traditionele binnenhalen van zeillogger VL.92 Balder wordt al een jaar of vijftien nagespeeld. Tot dusver altijd op een woensdagavond, rond etenstijd. Geen ideaal moment, zo besefte ook de vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, die het evenement organiseert. Na lang wikken en wegen werd daarom besloten het roer dit jaar om te gooien, mét behoud van de traditie. En wat is nu een betere gelegenheid voor een vissersfestijn dan het Haring & Bierfeest?! Aan het evenement zelf verandert verder weinig. En dat is ook niet echt nodig, want de opvoering is tot in de puntjes uitgewerkt en gebaseerd op historische feiten. Er worden eigenlijk vier belangrijke gebeurtenissen gecombineerd: Vlaggetjesdag, Kijkdag, Buisjesdag en het binnenhalen van de nieuwe haring. Leo Rijke, vrijwilliger van het eerste uur bij stichting Zeillogger Balder, was er als kleine jongen bij en kan het zich nog goed voor de geest halen. Hij vertelt: "De haringtijd was een en al feest. Eerst was het 'graaitijd'. Dan werden de logger zogenaamd "geknipt en geschoren, gerepareerd, geverfd en op 't laatst gepavoiseerd, ofwel met vlaggen getooid. Mijn vader heeft daar nog bij geholpen. Daarna volgden Vlaggetjesdag (zaterdag) en Kijkdag (zondag) en stond de haven vol publiek. Op maandagochtend voeren de schepen uit, Buisjesdag." Ook vrijwilliger Frans de Bloois, tevens de schipper van de Balder tijdens de opvoering, was er vroeger elk jaar bij. "Met mijn vrienden fietste ik met de loggers mee naar Hoek van Holland. Op de pier zwaaiden we ze uit. Dan bliezen ze één keer zwarte rook, om dag te zeggen", herinnert hij zich. Na een week, of langer, werd de mooiste of snelste logger op zee volgeladen met Hollandse Nieuwe. Dat schip mocht de Vlaardingse haven binnenvaren, met dikwijls de eerste haring van het seizoen aan boord. Aan wal werd de vis gekeurd door de reder. Indien Vlaardingen over uitstekende kwaliteit beschikte, werd een vaatje naar de koningin gestuurd. Komende zaterdag zal het er voor de deur van Museum Vlaardingen ongeveer net zo aan toegaan. Het begint allemaal met een zwarte bal op de Grote Kerk; het teken dat er een schip in aantocht is. Rond half elf klinken de eerste shanty's over de Westhavenkade en arriveren de toeschouwers en familieleden van de 'vissers'. Om kwart voor één vaart de Balder door de sluis. Een kwartier later rolt het eerste vaatje naar beneden en wordt de haring gekeurd. Het vaatje wordt vervolgens overhandigd aan de burgemeester, waarna iedereen kan smullen van het 'zilver uit de zee'. John Boere, bestuurslid evenementen, drukt zijn stadsgenoten op het hart: "Dit moet je als Vlaardinger meemaken. Het is levende geschiedenis en deel van onze identiteit!"

Britt Planken
Meer berichten