"Nederland is een mooi land om met het circus onderweg te zijn", zegt David van Circus Bossle. (Foto: Vincent Wolfs)
"Nederland is een mooi land om met het circus onderweg te zijn", zegt David van Circus Bossle. (Foto: Vincent Wolfs) (Foto: Vincent Wolfs)

Zolang er kinderen zijn, is er circus

Op het parkeerterrein aan de Broekweg staat er sinds maandagavond 25 juni een feestelijk gekleurde en met vlaggetjes versierde tent. Geen tent uit de Vlaardingse geschiedenis dit keer, maar een twee masten tellende circustent van de uit Duitsland afkomstige circusfamilie Bossle.

Door Vincent Wolfs

VLAARDINGEN – Maandagmorgen kwam het circustransport van Circus Bossle in alle vroegte aan op het parkeerterrein. De opbouw van de staltent en de circustent konden pas later beginnen dan gepland, doordat het terrein bij aankomst van het transport nog niet helemaal leeg was. Dit ondanks de informatieborden met een parkeerverbod, zo legt circusdirecteur David Bossle uit.
Woensdag om 15.00 uur is de première in Vlaardingen. De circusdirecteur helpt zelf mee met de opbouw van het familiecircus. Met grote mokers worden de stalen ankers in de grond geslagen. De circustent heeft een doorsnede van 18 meter en biedt plaats aan ruim honderd bezoekers op de tribune, stalles en loge. De staltent - die onderdak biedt aan een drietal geiten, twee ezels, drie paarden en tot slot een zestal pony's – is ook al opgebouwd. Lief en nieuwsgierig komen de dieren op je aflopen.
"Nederland is een mooi land om met het circus onderweg te zijn", zo vertelt David Bossle, "Er zijn hier niet zoveel circussen als in Duitsland", voegt hij toe. Wel is het in Nederland soms moeilijk om aan te kondigen dat het circus een stad aandoet. Niet elke gemeente staat toe dat kosteloos reclameborden geplaatst worden, of dat circusposters in winkels of andere gelegenheden hangen. Toch is de familie optimistisch: "Zolang er kinderen geboren worden, zal er circus zijn", aldus David Bossle en zijn vrouw Tunita. Zij vormen de directie van Circus Bossie. Ze komen allebei uit echte circusfamilies, die vele generaties met het circus onderweg zijn. Enkele jaren geleden vonden zij de tijd rijp om – samen met hun kinderen, Dennis, John-Leon, Loreen, Antonio, Steffie en kleinkinderen Caitlinn en Jaslene - een eigen circusonderneming te starten.
Twee jaar geleden was het circus voor het laatst in Vlaardingen. Met veel passie verzorgt Bossle een gevarieerde voorstelling, met dieren, een clown en nog veel meer verrassingen. Het circus hoopt ook dit jaar veel bezoekers uit Vlaardingen en omstreken te verwelkomen op het parkeerterrein aan de Broekweg. Kaarten zijn dagelijks verkrijgbaar aan de circuskassa van 11:00 tot 12:00 uur. Komt dat zien èn piste vrij!
Circus Bossle, 27 juni t/m 8 juli. Op maandag, dinsdag en donderdag geen voorstelling. Meer info: www.circus-bossle.nl.

Britt Planken
Meer berichten