bdr
bdr (Foto: )

Arie de Klerk is Vlaardinger van de Week

Een zoektocht naar een woning tussen Rotterdam, de werkplek van zijn vrouw Fenny de Graaf, en Den Haag waar hij de kost verdiende, deed Arie de Klerk dertig jaar geleden belanden in Vlaardingen. Een dokterswoning aan de Hoflaan uit 1895. Lang hoefde hij daar niet over na te denken of de koop was snel gesloten. Maar niet veel later wilde hij meer weten over deze woning. Hoe zag deze er precies uit rond 1900 en wie heeft er gewoond? Dat was het begin van een onderzoek naar de geschiedenis van Vlaardingen dat uiteindelijk een boek opleverde.

Door Peter Spek

Waar ben je geboren?
"In Midden-Beemster, in de polder. Mijn vader gaf les in het middelbaar onderwijs dus wij zijn als gezin een aantal keren verhuisd. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Naarden en in Leerdam. Daarna ben ik voor mijn opleiding en mijn werk een aantal keren verhuisd naar Delft, Amsterdam en Den Haag."

Voel je je een echte Vlaardingen?
"Wat is het gevoel van een echte Vlaardinger? Ik woon hier nu dertig jaar met veel plezier. Onze kinderen zijn hier geboren. Onze zoon woont in Rotterdam en onze dochter en haar man hier vlakbij om de hoek. En met de kinderen in de buurt is het een belangrijk criterium om je een echte Vlaardinger te voelen."

Ben je trots op Vlaardingen?
"In elk geval op de geschiedenis. De stad was van 1006 tot 1186 de residentie van de graven van Holland. Ik ben ook trots op het feit, dat Vlaardingen in de crisisjaren is blijven bouwen, terwijl andere steden op de rem trapten."

Wat is het mooiste plekje?
"Niet het mooiste plekje maar wel een plekje waar ik mij eerst aan ergerde maar wat ik nu met veel plezier passeer: hier even verderop de verkeersoplossing bij de Oude Havenbrug. Verkeerstechnisch was dat altijd een moeilijk punt met veel verkeerslichten, tot men het heeft aangedurfd om alle verkeerslichten weg te halen."

Hoe is het idee van het boek ontstaan?
"De aanleiding was niet de herdenking van de Slag bij Vlaardingen. Mijn eerste manuscript dateert uit 2003. Directe aanleiding was mijn vraag wanneer de bodem waarop de Oostwijk is gebouwd is ontstaan. Ik vroeg mij af waarom zich aan de kant van de Hoogstraat wel een oeverwal had gevormd, maar niet ter plaatse van de Oosthavenkade."

Hoe ben je aan de informatie gekomen?
"Ik heb honderden boeken gelezen over dit onderwerp en deskundigen gesproken. Uiteindelijk heb ik er ruim tien jaar over gedaan om alles te bundelen en in boekvorm uit te brengen."

Gaat het boek alleen over Vlaardingen?
"Nee, over veel meer. Over de voorgeschiedenis van Vlaardingen geplaatst tegen de achtergrond van de staatkundige vorming van het graafschap Holland. Die brede opzet was nodig on iets over het ontstaan van de streek te kunnen schrijven."

Waar is het te koop?
In Vlaardingen bij het Museum Vlaardingen en bij de boekhandels Pontier en bij Bruna in de Loper. Het kost twintig euro."

Naam: Arie de Klerk
Leeftijd: 66 jaar
Burgerlijke staat: getrouwd
Social Media: ariedeklerk@kpnmail.nl.

Britt Planken
Meer berichten