Foto:

Lennart is een tevreden Vlaardinger

Lennart Grootveld is misschien wel de meest tevreden man van Vlaardingen. Sinds twee jaar woont hij in onze stad en nog altijd vindt hij het hier 'vrij perfect'. Vrij snel na zijn verhuizing besloot hij een eigen band te starten: Lennart & the Hungry Hearts. Dankzij optredens tijdens Record Store Day en de jam-avonden in de Kroepoekfabriek maakte hij meteen naam in Vlaardingen. Daarnaast werkt hij als zelfstandig stukadoor en schilder én is hij vader van Menno. De combinatie van het vaderschap, fysiek bezig zijn en muziek maken is voor hem ideaal. En dan zingt en schrijft zijn lieftallige verloofde Rieneke vaak ook nog met hem mee. "Dat is zo bijzonder om samen te doen", stelt hij stikgelukkig.

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren in Rotterdam en heb met mijn ouders in Spijkenisse en Oude-Tonge gewoond. Voor mijn studie Beeldende Kunst en Vormgeving verhuisde ik weer terug naar Rotterdam. Daar woonde ik tot twee jaar terug."

Waarom verhuisde je naar Vlaardingen?
"In Rotterdam was veel overlast. Rieneke en ik wilden graag kinderen en dat zagen we daar niet voor ons. Toen mijn beste vriend Michel naar de Wilheminastraat in Vlaardingen verhuisde, werd ik een beetje verliefd op de wijk. Het is er levendig en de oude pandjes spreken me aan. Toevallig vonden we een huis in dezelfde straat. Ik heb het zelf opgeknapt."

Hoe kijk jij, als 'verse Vlaardinger', naar deze stad?
"Ik vind het vrij perfect. We wonen in de buurt van het strand, het Hofpark is om de hoek en de Broekpolder is geweldig. Er wordt ook veel georganiseerd op cultureel gebied en alles valt aan te lopen. En het is hier heel gemoedelijk."

Je bent stukadoor en muzikant met een totaal andere achtergrond. Vertel eens?
"Na mijn studie zag ik voor de klas staan niet voor me. Toen ben ik heel andere dingen gaan doen. Een jaar of tien geleden had een vriend hulp nodig met stuken. Zo ben ik erin gerold. Sinds vier jaar werk ik voor mezelf. Ik vind het lekker om fysiek werk te doen en de combinatie met muziek maken werkt heel goed voor mij."

En nu ben je ook nog vader...
"Menno is veertien maanden. Mijn vriendin heeft een drukke baan, daarom werk ik 2 á 3 dagen per week. Dat was een flinke stap terug, maar ik vind het heerlijk om met hem thuis te zijn. We gaan lekker met de hond op stap en gelukkig houdt hij ook echt van muziek. Dat was eigenlijk mijn grootste angst: stel je voor dat'ie gaat janken als ik ga spelen."

Wanneer ging muziek echt een rol in je leven te spelen?
"Op de middelbare school begon ik samen met Michel met gitaar spelen en zat ik vrij snel in een hard rock bandje. We waren slecht hoor, maar in ieder geval begonnen. In de loop der jaren heb ik in verschillende bands gespeeld en eigenlijk altijd zelf nummers geschreven. Zingen is trouwens iets van de laatste jaren, daar had ik eerst niet zo'n vertrouwen in."

Je hebt nu je eigen band. Hoe kwam die tot stand?
"Nadat de vierde groep waarin ik speelde uit elkaar ging, baalde ik zo dat ik er een tijd echt klaar mee was. Ik ben veel gaan lessen en meer gaan schrijven. Toen we hier kwamen wonen deed ik een oproep: wie wil mijn nummers meespelen? Zo kreeg ik 'Lennart & the Hungry Hearts' bij elkaar."

Wat voor muziek maken jullie?
"We zitten in de hoek van Americana, alternatieve country. De nummers zijn vrij melancholisch, over verlies, verdriet en de dood. Ik schrijf niet zo makkelijk een vrolijk liedje. We zijn dus niet echt een feestband, maar we kunnen de mensen wél echt iets geven. Onze muziek kan het leven iets dragelijker maken. Maar we hebben ook wel een paar vrolijke uptempo nummers hoor. Je kunt het zelf horen, komende zaterdagavond 16 juni. Rond 22.30 uur spelen we in café De Hommel."

Naam: Lennart Grootveld
Leeftijd: 35
Is: Verloofd met Rieneke en vader van Menno
Bekend van: De band Lennart & the Hungry Hearts
Social media: Zowel met de band als privé op Facebook

Britt Planken
Meer berichten