Rapper Naily (links) en platenbaas Aiky. Samen hebben ze de missie om jongeren te betrekken bij culturele activiteiten, zoals de Slag bij Vlaardingen, en muzikaal talent in de regio te stimuleren. (Foto: Britt Planken)
Rapper Naily (links) en platenbaas Aiky. Samen hebben ze de missie om jongeren te betrekken bij culturele activiteiten, zoals de Slag bij Vlaardingen, en muzikaal talent in de regio te stimuleren. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Zware Jongenz met een missie

Een tof hiphop nummer over de Slag bij Vlaardingen was volgens platenlabel Zware Jongenz precies wat ons feestjaar nodig had. Rapper Naily kreeg de eer. Deze week lanceert hij '1018 Vlaardingen'.

Door Britt Planken

VLAARDINGEN - De Vlaardingse platenbaas Aiky Girigorie van Zware Jongenz wist meteen dat hiphop niet in de lijst met 1018 initiatieven mocht ontbreken. Niet in de minste plaats vanwege de enorme populariteit van dit genre onder jongeren. Met een goed nummer over de Slag hoopt hij de jeugd iets mee te geven. Het past bij de maatschappelijke rol die Zware Jongenz wil vervullen in het Waterweggebied. "In 2013 waren we in een klap nationaal binnen en zijn we de touch met onze thuisbasis kwijtgeraakt", zegt Aiky. "Nu wil ik met mijn platenlabel een kweekvijver voor talent zijn." Een van de talenten die hij ontdekte, was zijn eigen broertje Naily. Ruim drie jaar stimuleerde Aiky hem om zich te ontwikkelen, tot hij zijn muzikaliteit rijp vond voor het grote publiek. Het moest immers geen 'broertje van' verhaal worden. Afgelopen november was de tijd daar en werd Naily meteen in het diepe gegooid. Aan hem de taak de stoere 1018 track te maken, maar daar stond hij niet meteen om te springen. "Het was ver outside mijn box, maar ik vertrouwde op Aiky", aldus Naily Girigorie. Hij dook in de historie van Vlaardingen en ontdekte tot zijn verbazing een rijk verleden. Hoewel geschiedenis beide broers interesseert, hadden ze nooit stilgestaan bij het verleden van vóór de haringvisserij. "Vlaardingen is niet zomaar een stad", stelt Naily na zijn onderzoek. "Daar staat de jeugd niet bij stil." Zijn nummer en de bijbehorende 'lyric video' én een muzikale wedstrijd (zie kader) moeten daar verandering in brengen. Gezien de ruim 112 duizend abonnees op het YouTube kanaal van Zware Jongenz komt dat vast wel goed. Eigenlijk waren de plannen nóg groter: opnames tijdens het naspelen van de slag en die verwerken in een videoclip. Jongeren die een lastige doelgroep voor dit evenement vormen, zouden het op die manier toch kunnen beleven. Aiky legde het concept aan de gemeente en 'Vlaardingen 1018' voor en deed een subsidieaanvraag, maar het benodigde bedrag voor de videoclip kon niet worden verstrekt. Nadat ook twee culturele instellingen hem niet verder konden helpen, besloot hij zelf aan de slag te gaan met een clip én de wedstrijd. Ondertussen ging hij op zoek naar een goede Vlaardingse muzikant. Hij kwam uit bij Spaanse gitarist Danny Torres, die de melodie van het nummer bepaalde. De huisproducer van Zware Jongenz, Cas Kuvira, maakte daar een beat omheen. En toen was het aan Naily. Terwijl hij ook werkte aan de andere nummers op zijn eerste EP, had hij aan deze rap toch wel de grootste kluif. "Een rap moet natuurlijk rijmen en muzikaal zijn, maar in dit geval moest de tekst ook historisch kloppen én relevant zijn voor de jeugd", vertelt hij. Bovendien mocht het zeker geen saaie geschiedenisles worden. Daar is Naily volgens zijn kritische broer goed in geslaagd, maar het oordeel is natuurlijk aan de luisteraar. En wie denkt dat hij (of zij) het beter kan, moet zeker meedoen aan de wedstrijd!

Platenlabel Zware Jongenz zet een wedstrijd uit voor muzikaal talent uit de regio. Geef je eigen draai aan het laatste couplet van de rap '1018 Vlaardingen' en stuur je tekst, rap of lied naar demo@zjrecords.nl. De winnaar mag het nummer samen met Naily opnemen in de studio van Zware Jongenz en wordt gepresenteerd aan het publiek. Deadline: woensdag 20 juni.

Britt Planken
Meer berichten