Levensecht werd er strijd geleverd in de Broekpolder tijdens het naspelen van de Slag bij Vlaardingen. (Foto: Janna Spek)
Levensecht werd er strijd geleverd in de Broekpolder tijdens het naspelen van de Slag bij Vlaardingen. (Foto: Janna Spek) (Foto: Janna Spek)

Slag een spektakel van formaat!

Peter Spek

Luid tromgeroffel, strijdkreten, ridders te voet en een cavalerie met acht paarden en op het strijdveld als dood neervallende krijgers. Na duizend jaar werd de veldslag van Dirk III nagespeeld in de Broekpolder en ook nu won de krijgsheer het van de Duitse Keizer. Een spektakel van formaat speelde zich af voor enkele tienduizenden toeschouwers.

VLAARDINGEN – Maar het was allemaal de moeite waard. "Ik heb alleen maar trotse Vlaardingers gesproken", zegt Edith Kwakkernaak van de organisatie. Niet alleen de veldslag tussen Dirk III en het leger van de Duitse Keizer trok de aandacht, maar de Broekpolder was omgebouwd tot een historisch stukje grond met een levensecht kampement verwijzend naar het jaar 1018. Met elke stap die je maakte in de Broekpolder liep je de geschiedenis in van 1018.
Maar de toeschouwers kwamen natuurlijk voor de veldslag. De tribunes waren bij de vier uitvoeringen afgeladen en rondom het terrein waar de veldslag zich afspeelde was geen open plaats meer te vinden. "Krijgsliederen, het geluid van slaande zwaarden op de schilden van de soldaten en angstig rondrijdende krijgers op paarden zorgden voor een levensecht gevecht tussen het leger van Dirk lll en de strijders van het Duitse leger. Binnen een half uur was het pleit beslecht.

Onder luid applaus maakte Dirk III een ererondje

Dirk lll kwam als overwinnaar uit de strijd en kon onder luid applaus triomfantelijk een ere rondje maken langs de als dood uitziende soldaten op de grond. En zo moest het ook zijn gegaan, zo'n duizend jaar geleden bijna op dezelfde locatie, alleen ontbrak nu het moeras waarmee de slimme krijsman Dirk lll het Duitse leger verraste. Maar een kniesoor die daar op lette. Het werd een groots historisch spektakel dat nog niet eerder was vertoond. "Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt", zegt Boris Ulrich uit Duitsland. "Dit is een spektakel van formaat op een locatie die zich uitstekend leent voor het naspelen van een veldslag. Afgezien van het feit, dat ik als Duitse krijger het loodje moest leggen, hebben wij ons uitstekend vermaakt."
De historie was voelbaar in de Broekpolder. "Wij proberen zoveel mogelijk de geschiedenis, voor zover die bekend is, na te spelen", zegt John Potts uit Delft, als hij voor zijn tent zit en probeert uit te leggen hoe het handelsverkeer met zout en zilver duizend jaar geleden werd uitgevoerd. "Het is voor mij en mijn vrouw een vorm van ontstressen. Ik moet de hele week hard werken, dan is deze hobby een geweldige afleiding.''

Meer berichten