Annette Wielaard bezig aan de laatste voorbereidingen voor het Rondje Ambacht dat in het teken zal staan van de Slag bij Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)
Annette Wielaard bezig aan de laatste voorbereidingen voor het Rondje Ambacht dat in het teken zal staan van de Slag bij Vlaardingen. (Foto: Peter Spek) (Foto: )

Rondje Ambacht bruist van creativiteit

Lustrum in teken van De slag

Peter Spek

Het Rondje Ambacht is een begrip geworden. Voor de vijfde keer organiseert Annette Wielaard deze veelal creatieve ronde langs zestien tuinen in het lommerrijke Vlaardinger Ambacht. "Het lijkt wel of de bewoners elk jaar creatiever worden", zegt de Vlaardingse, als zij aan de laatste voorbereidingen bezig is.

VLAARDINGEN – Vijf jaar geleden ontdekte Annette Wielaard, toen zij in haar eigen tuin een brocante dag organiseerde, dat er meer bewoners met zo'n idee rondliepen. "Wij hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en het Rondje Ambacht bedacht, als eenmalig evenement. Maar de eerste editie met tien deelnemers was meteen een groot succes en een vervolg kon niet uitblijven", blikt Wielaard terug. De vijfde editie, die op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni op het programma staat, bruist van de creativiteit en muzikale inbreng van de bewoners van Ambacht. "Vorig jaar dacht ik na de vijfde editie een punt achter de organisatie te zetten, maar gezien het enthousiasme van de deelnemers durf ik die optie niet meer te ventileren."
Zestien tuinen, inclusief streekmuseum Jan Anderson en de Bethelkerk, zetten hun deuren wagenwijd open voor een bezoek. "Noem het nieuwsgierigheid om even legaal over de heg in de tuin van de buren te kijken, dat speelt ook wel een rol, maar ik denk ook dat bewoners elkaar in deze setting beter leren kennen."

Dit jaar hebben zich veel nieuwe deelnemers gemeld en zo wordt het Rondje Ambacht elk jaar groter. "Maar het sfeervolle en intieme karakter blijft bewaard", voegt Annette Wielaard er snel aan toe. De creativiteit van de deelnemende bewoners viert dit jaar hoogtij met veel zelfgemaakte producten voor wonen en lifestyle voor zowel binnen als buiten, groencreaties, historie, curiosa, brocante, schilderkunst, keramiek, high tea, jam, lekkers uit Italië, tassen uit Marokko en food & drinks. "En het leukste is dat veel van die producten ook te koop zijn."
Naast enkele nieuwe deelnemers, speelt het nieuw ingerichte Burgemeester de Bordesplein een centrale rol bij de activiteiten. "Daar speelt op vrijdagavond de jazz aan de waterweg bigband en op zaterdag kunnen de bezoekers zich dompelen in dorpse sferen en slenteren langs kraampjes van het bewonersplatform Oud Ambacht, de Stadslandbouw en Suzan met jam en vilten spullen."
De Slag bij Vlaardingen, die juist in dit weekend in de Broekpolder wordt nagespeeld, grijpt Wielaard aan om dit thema in veel tuinen terug te laten komen. De opening op vrijdagmiddag om vier uur wordt heel bijzonder. In haar tuin aan het Burgemeester de Bordesplein 1 zal een hooggeplaatst persoon uit 1018 op feestelijke wijze het lustrumrondje openen.

Meer berichten