Foto: Peter Spek

Ton van der Meer

Column

De woensdagen worden voor mij nooit meer zoals ze de afgelopen jaren zijn geweest. Op 68-jarige leeftijd overleed mijn fietsmaatje en goede vriend Ton van der Meer. Op woensdagmorgen stapten wij op de racefiets om een tocht te maken van zo'n 40 kilometer. Het was niet alleen te doen om onze conditie op peil de houden, maar het was vooral de kennis die hij uitstraalde over de geschiedenis van de omgeving. Of het nu ging om zaken in de natuur of bestaande of verdwenen gebouwen, hij wist er altijd wel wat over te vertellen. Vooral zijn kennis van de historie van Delft, waar hij was geboren, was imponerend. Maar ook de geschiedenis van Vlaardingen had zijn interesse. Het gebeurde regelmatig dat wij van de fiets stapten om even naar een beeldbepalend object te kijken. Het zijn niet alleen de fietstochten in de regio die ik zal gaan missen, maar vooral onze vriendschap die al dateert uit begin jaren zestig, toen hij en zijn broers Dick, Jack en Jan lid werden van atletiekvereniging Fortuna.

Ton van der Meer speelde onbewust een belangrijke rol in mijn verdere atletiekcarrière. De training werd een keer verplaatst naar een parcours rondje Woudweg. Ton van der Meer liep fluitend mee, ik kon het tempo helemaal niet bijhouden. Dat vond ik niet zo leuk en op dat moment heb ik besloten het lange afstandlopen vaarwel te zeggen en mij volledig op de baanatletiek te werpen.
Veel Vlaardingers kennen Ton van der Meer van zijn voormalige optiekwinkel op het Liesveld en menig stadgenoot bezorgde hij weer een heldere kijk op de wereld. Overigens was het niet vreemd dat hij voor het beroep opticien had gekozen. Vader Van der Meer had een brillenwinkel op de Westhavenplaats, waar Ton en zijn broers Jack en Jan het vak leerden en daarna een eigen zaak begonnen. Nog geen vier weken geleden genoten wij en een paar goede vrienden van een bezoek aan Vlietzicht, waar hij uitkeek naar zijn mosselpannetje. Een vriendelijke, innemende en sportieve goede vriend heb ik verloren.

Meer berichten