Foto: Peter Spek

Oesters beheersen al 10 jaar zijn leven

door Peter Spek

Het levensverhaal van Vlaardinger Holger van der Heul leest als een spannend jongensboek. Op 16-jarige leeftijd monstert hij aan op een schip voor de grote vaart en bevaart alle wereldzeeën als chef-kok.
In 1977 deed hij Bordeaux aan. Een zwoele zomeravond op een terras. Een prachtige Muscadet sur Lie in zijn glas en een plateau vol zeevruchten. Oesters, kokkels, langoustines, palourdes en krab.
Had de Vlaardinger al een liefde voor vis, nu was hij meteen verkocht, en bedacht, hierin ligt mijn toekomst, het virus van de zee had hem in zijn macht.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in de Westwijk en ik heb daar een geweldige jeugd meegemaakt. Toen al ging ik met mijn hengel en mijn dobbertje vissen in de wateren rondom de Westwijk en in Hoek van Holland.

Water en vissen trok mij al op jonge leeftijd. Na mijn periode op zee kwam ik weer terug in Vlaardingen in de Westwijk om daarna in de Holy te gaan wonen en nu alweer 21 jaar in het centrum van de stad."

Voel je je een
echte Vlaardinger?

"Daar zeg ik volmondig 'ja' op. Het Vlaardingen-DNA zit in mijn bloed doorgegeven door mijn familie, die allemaal een nauwe band hebben met de stad.
Die betrokkenheid voel ik ook, zeker als ondernemer leer je veel mensen kennen. Het is duidelijk mijn stad."

Ben je trots op Vlaardingen?

"Laat ik het zo zeggen. Ik hoop weer trots te worden op mijn stad. Veel beleidsmakers op het stadhuis hebben geen feeling met de stad. De betrokkenheid ontbreekt en hebben geen verleden met de haringstad. Durven hun nek niet uit te steken. Er kan heel veel beter om de stad weer aantrekkelijk te maken om te bezoeken."

Wat is het mooiste
plekje in Vlaardingen?

"Ik woon in het centrum en na een dag hard werken, pak ik de hond en loop langs de West- en Oosthavenkade mijn rondje. Dan kom ik helemaal tot rust.
Ook de Maasboulevard trekt mij enorm, maar dat is met mijn zeemansverleden natuurlijk niet zo verwonderlijk."

Altijd al kok willen worden?

"Dat zat er inderdaad al vroeg in. Maar het bezoek aan Bordeaux veranderde mijn leven.

Ik zag dat plateau vol zeevruchten met oesters, kokkels, langoustines, palourdes en krab. Daar wil ik wat mee, schoot er door mijn hoofd.

Het duurde tot 1983, toen ik de stap zette om definitief aan wal te blijven en mijn droom als kok in een restaurant te laten uitkomen."

Oesters bleven trekken?

"Eerst werkte ik in een visrestaurant en later als ondernemer onder andere in de Serre aan de Goudsesingel en d'Artagnan aan de Kethelweg.

Toen ik na een jaar bezinning mij volledig heb gestort op de zeevruchten en mijn eigen onderneming daarin ben begonnen, eerst vijf jaar vanuit een pakhuis aan de Callenburgstraat en nu alweer vijf jaar vanuit een pand in de Kuipershof.

Daar organiseer ik proeverijen en masterclasses. Oesters beheersen al 10 jaar mijn leven."

Jij wordt wel de
oester-professor genoemd?

"In de loop van de jaren heb ik veel geleerd en ik maak ook eigen recepten met als basis schelp- en schaaldieren.

Ik kan daar bevlogen over vertellen.

Bij mijn recepten staan vaak ook de Vlaardingse producten als Schelvispekel, Gin Vl92 en Vulcaan Bier centraal.

Maar het belangrijkste product blijft toch de oester.

Hiervoor ga ik vijf weken per jaar naar Frankrijk om persoonlijk bij de oesterkwekers aan de Franse kust de kwaliteit te keuren.

Maar ook om kennis op te doen.

Elke oesterkweker heeft zijn eigen stijl en kwaliteit en dat wil ik proeven maar vooral zien wat de zee ons schenkt."

Meer berichten