De omslag van het stripalbum dat 1 juni wordt gepresenteerd bij boekhandel Plantage Pontier door Wouter Sterkenburg en Cees Eykelenboom (Foto: PR)
De omslag van het stripalbum dat 1 juni wordt gepresenteerd bij boekhandel Plantage Pontier door Wouter Sterkenburg en Cees Eykelenboom (Foto: PR) (Foto: PR)

Stripverhaal over de Slag nu ook in boekvorm verschenen

door Frans Assenberg

Vlaardingen - Het zijn niet alleen doorwrochte verhandelingen over het belangrijkste evenement van de laatste jaren voor Vlaardingen. De Slag bij Vlaardingen levert ook een leuk boekwerk op. Dit stripverhaal, een voor Vlaardingen redelijk onbekend fenomeen, is aantrekkelijk geschreven en vormgegeven.

Als aanloop naar de viering van het grote krijgsgebeuren verscheen vanaf 21 februari dit jaar wekelijks in deze krant een vervolgstrip over graaf Dirk III en zijn eendaagse oorlog bij Vlaardingen in 1018. Het beeldverhaal vertelde op eenvoudige en ludieke wijze het verhaal rond het begin van de elfde eeuw waar graaf Dirk een groot leger van de Duitse keizer op slimme wijze verslaat en dat het ontstaan van Holland inluidde. Samensteller Wouter Sterkenburg verzorgde de tekeningen, terwijl Cees Eykelenboom de taak van tekstschrijver op zich nam. Stichting Metamorfose fungeerde als uitgever. Om een compleet verhaal te presenteren geven de initiatiefnemers een kort overzicht van de in de strip optredende hoofdpersonen zoals graaf Arnulf die dit gebied ging beheren. De moeder van Dirk III, Lutgardis van Luxemburg, Dirk III zelf, de oom van Dirk keizer Hendrik II en Godfried van Lotharingen spelen in het boek de eerste viool. Een fraaie tekening van Dirks burcht, hopelijk een beetje historisch verantwoord, maakt het verhaal inzichtelijker. De talenten van Sterkenburg en Eykelenboom leverden een fraai boekje op: "De strip telt 16 afleveringen die in zwart wit wekelijks werden geplaatst in Groot Vlaardingen. Dit was de basis voor het 28 pagina's tellend stripboekje. Het is in een oplage van 1018 exemplaren gedrukt ter herinnering aan dit jubileumjaar." Opvallend in het boekje zijn de opmerkingen over de vrouw van Dirk III, Othilde van Saksen (aan de namen te zien waren de hoofdfiguren uit allerlei windstreken naar het toenmalige Flardinga gekomen om dan wel te vechten, dan wel te trouwen...) Othilde, woonde volgens de samenstellers in de burcht: Zij leidde daar met haar vier kinderen en Dirk een 'hoffelijk bestaan'. Wat bedoeld wordt is niet duidelijk maar spreekt 1000 jaar later wel tot de verbeelding. Cees en Wouter houden vrijdag 1 juni bij boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein tussen 18.00 en 19.00 uur hun boekpresentatie.

Meer berichten