Ondanks de vaak trieste omstandigheden die de leerlingen in Ethiopië zagen, kwamen zij met veel levenservaring terug in Vlaardingen. Sinds de reis hebben zij een heel ander beeld van de wereld.
Ondanks de vaak trieste omstandigheden die de leerlingen in Ethiopië zagen, kwamen zij met veel levenservaring terug in Vlaardingen. Sinds de reis hebben zij een heel ander beeld van de wereld. (Foto: Katja Visser)

Ethiopië-reis is ervaring voor het leven

Vlaardingen - Tien leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum maakten naar Ethiopië de reis van hun leven en deden ervaringen op die zij zich nog lang zullen blijven herinneren. Doel van de reis naar dit Afrikaanse land was om van de leerlingen sociaal-ondernemende wereldburgers te maken.

Voorafgaand aan de reis werden de leerlingen door StartUp4kids voorbereid op Ethiopië met haar bijzondere cultuur. De leerlingen Aimée, Amber, Annick, Chaska, Elisa, Hilal, Jora, Merel, Nena en Rosalie spaarden via het werven van sponsorgeld en het organiseren van ondernemende activiteiten, de reissom bij elkaar.

Hollandse spelletjes

De leerlingen bezochten in Ethiopië onderwijsprojecten van de Vlaardingse organisatie StartUp4kids. "Zij organiseerden Hollandse spelletjes voor kinderen met een beperking, werden ondergedompeld in de dovencultuur en konden aan het eind van de week met gemak activiteiten uitvoeren met dove kinderen. Daarnaast leerden zij Ethiopisch dansen en maakten kennis met het Ethiopische eten. Een uitstap buiten de stad bracht de leerlingen tientallen jaren terug in de tijd", vertelt Katja Visser van StartUp4kids. Zij zorgde met leerkrachten Elske Donkersloot en Nico Minnaard van het Groen voor de begeleiding.

Reacties

De reacties van de leerlingen logen er na terugkomst niet om. Chaska: "Ethiopiërs stressen niet, zijn altijd vrolijk, geduldig en positief. Ik vind dat wij in Nederland ook zo zouden moeten zijn." Voor Elisa was een bezoek aan een vuilnisbelt een grote shock. "Kinderen en volwassenen zochten in het afval naar verkoopbare spullen. Hier ben ik wel over gaan nadenken. Ik besef mij nu hoe goed wij het in Nederland hebben, dit zouden alle jongeren zich moeten realiseren."

Vrolijk

Nena vindt de kinderen in Ethiopië erg leuk. "Zij zijn erg lief en blij. Ik heb er veel van geleerd. Zij laten zien dat ze, ondanks hun lichamelijke beperking, zoveel mogelijk proberen aan alles mee te doen." Amber heeft een heel ander beeld van de wereld sinds de reis. "In Ethiopië zijn alle kinderen vrolijk ondanks dat zij geen geld en waarschijnlijk grote zorgen thuis hebben." Aimée zag kinderen die met iets heel kleins erg blij zijn. "In tegenstelling tot Nederlandse kinderen. Dat vind ik heel mooi om te zien."

We zien kinderen opbloeien

De leerlingen zagen ook dat kinderen met een beperking in Ethiopië behoren tot de meest kwetsbare en kansarme groepen in de samenleving. Katja Visser: "Zij worden vaak gediscrimineerd en uitgesloten van onderwijs en werk. De overheid heeft geen oog hen, de kinderen zijn totaal afhankelijk van hun familie en omgeving. Hun zelfvertrouwen is daardoor zeer laag en zij hebben vaak een onderwijsachterstand. Met ons werk zien wij de kinderen daar weer een beetje opbloeien."

(Tekst: Peter Spek, foto: Katja Visser)

Meer berichten