Jos Lukassen.
Jos Lukassen. (Foto: Peter Spek)

Haringbeeld met schubben verbindt

Vlaardingen - Verbinden, dat staat hoog in het vaandel van Jos Lukassen. De Vlaardinger die nu ruim tien jaar geleden Haringkoppen Verbinden lanceerde, ziet zijn missie geslaagd, maar is er nog lang niet klaar mee. Hij bruist nog van de ideeën om de haringstad nationaal op de kaart te zetten en ziet nog steeds voldoende mogelijkheden om dat te doen met het visserij verleden en zijn actie Haringkoppen Verbinden.

Aan de vooravond van het Haring- en Bierfeest wordt straks zijn eerste droom werkelijkheid. Het onthullen van het Haringbeeld op de Westhavenkade.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in Rotterdam, maar leidde daarna een zwervend bestaan op veel locaties in binnen- en buitenland. Ik heb niet zo'n leuke jeugd gehad maar toen ik mijn huidige vrouw ontmoette en terechtkwam in Vlaardingen is mijn leven in een rustig vaarwater terecht gekomen. Met veel plezier won ik nu in de Holy."

Voel je je inmiddels een echte Vlaardinger?

"Ondanks dat ik er niet ben geboren, voel ik mij wel een echte Vlaardinger. Ik heb veel over de geschiedenis van de stad gelezen en door mijn werk met Haringkoppen Verbinden ontmoet ik veel Vlaardingers en zie de sterke betrokkenheid van deze mensen bij de stad. Dat heb ik overgenomen".

Ben je trots op Vlaardingen?

"Ik ben zeker trots op de stad. Vooral op het feit, dat er zoveel actie is, alhoewel dat vaak niet wordt gezien. De verbondenheid van de echte Vlaardingers met de stad is groot en hij of zij zegt waarop het staat. Ik vind dat prachtig om te zien en het inspireert mij in mij werk om ideeën uit te werken om mensen te verbinden."

Wat is het mooiste plekje in Vlaardingen?

"Daar moet ik lang over nadenken. Niet het mooiste plekje maar wel een emotioneel plekje is de begraafplaats Holy waar onze gehandicapte dochter Dana ligt begraven. Ruim één jaar geworden. Daarnaast vind ik de Westhavenplaats, tussen de Visbank en De Daijer, waar straks het Haringbeeld wordt geplaatst, een mooie locatie met veel historie."

Hoe ben je op het idee van de haringen gekomen?

"Dat is een lang verhaal. Toen ik kennismaakte met Vlaardingen, zag ik een stuurloze stad. Ik las in 2009 een artikel over Vlaardingen en over de visserij en ik ontdekte dat de echte Vlaardinger Haringkop wordt genoemd. Ik zocht toen verbindingen met andere steden die ook zoiets hadden en kwam terecht in Brussel bij Manneken Pis. Het beeld stelt niets voor, maar trekt jaarlijks miljoenen mensen. Dat kon Vlaardingen ook met een haringbeeld bereiken, was mijn filosofie. Het beeld komt er nu, 4.20 meter hoog."

Maar je voerde meer acties?

"Toen het idee eenmaal was geboren, dacht ik dat haringen juist mensen kon verbinden in de ruimste zin van het woord. Ik deelde mijn idee met kunstenares Corinne de Jong en een haring op een voetstuk was geboren. Een haring die geschilderd, beplakt of op een andere manier bewerken en weggegeven kan worden. Inmiddels zijn er 450 haringen in omloop, met als belangrijkste doel de mensen met elkaar te verbinden."

En dan nu het Haringbeeld?

"Een droom die uitkomt. Niet zomaar een beeld, maar een beeld in het kloppend hart van de stad aan de Westhavenkade, waar Vlaardingers schubben met een slot in kunnen hangen. Schubben die voorzien kunnen worden van een eigen tekst of logo. Inmiddels zijn er 45 verkocht en ik heb al schubben gezien met emotionele ladingen. Zelf hang ik het eerste slot in het Haringbeeld. Een schub ter nagedachtenis aan onze overleden dochter. Dat schept een band."

Persoonlijk

Naam: Jos Lukassen
Leeftijd: 60 jaar
Burgerlijke staat: getrouwd
Sociale media: www.haringkoppenverbinden.nl.

(Tekst en foto: Peter Spek)

Meer berichten