Van links naar rechts: Len Munnik, wethouder Hans Versluijs, Jan Anderson en Ada Pellaerts (Fair Trade) bij de uitreiking van het 1e boekje getiteld 'Eerlijk duurt het langst.'
Van links naar rechts: Len Munnik, wethouder Hans Versluijs, Jan Anderson en Ada Pellaerts (Fair Trade) bij de uitreiking van het 1e boekje getiteld 'Eerlijk duurt het langst.' (Foto: Frans Assenberg)

Tekeningen van Len Munnik geëxposeerd

Vlaardingen - Een vrolijk weerzien van Vlaardingers met Len Munnik en zijn vrouw Anke bij de opening van zijn tentoonstelling in De Windwijzer. Op initiatief van de Vlaardingse werkgroep 'Fair Trade' is een expositie samengesteld met Munniks tekeningen. De geboorte van een leuk boekje begeleidde opening.

Het was een beetje ongebruikelijke tijd voor een opening: dinsdag om 16.00 uur. Echter, de bekende gasten maakten dat een grote schare vrienden en anderen naar De Windwijzer kwamen om de familie Munnik te zien en te spreken. De geëxposeerde tekeningen zijn gebaseerd op het thema 'Eerlijk duurt het langst, Vlaardingen aan de slag.'

Niet zo eerlijk

In het bijbehorende (kinder)boekje neemt Dirk III de lezer mee in de geschiedenis van Vlaardingen vanaf de Slag bij Vlaardingen in 1018 tot nu. De aanleiding voor die slag was handel en de werkgroep legde hiermee een link met de moeizame 'eerlijke' handel van nu. Onze Dirk III was volgens de geschiedenis zelf niet zo eerlijk want hij hield als heerser over deze regio schepen aan en dwong de bemanning te betalen voor het passeren van de nederzetting die toen Flardinga werd genoemd.

Scheefstaande helm

Als verrassende openingsact was Dirk III (Frans van den Akker) naar De Windwijzer gekomen. Jammer dat zijn helm niet goed op zijn hoofd paste... maar de aanwezigen konden het wel waarderen. En de scheefstaande helm was snel vergeten toen een enorme taart werd aangesneden.

'Om de hoek'

Len Munnik tekende 40 jaar lang voor onder meer dagblad Trouw. Hij woonde lange tijd 'om de hoek' bij de Oosterkerk aan de Schiedamseweg, nu De Windwijzer. Vlaardingse maatschappelijke organisaties deden regelmatig een beroep op hem om voor een actie een cartoon te tekenen. Zelden werd voor niets op zijn deur geklopt. "Ondanks dat Len maar een deel van zijn leven in Vlaardingen woonde, heeft hij de band met Vlaardingen altijd levendig gehouden en daar dragen we tot op heden de vruchten van", stond op de uitnodiging. Enkele aanwezigen leek het een goed idee dat Anke en Len weer in Vlaardingen gaan wonen. "Erg leuk om zoveel bekenden te zien en zo hartelijk te worden ontvangen", gaf Anke daarop als antwoord.

De tentoonstelling is te zien tot 8 juni tijdens openingsuren van De Windwijzer.

Nummer 51

Jan Anderson (Streekmuseum) gaf het bijbehorende boekje uit als nummer 51 in de serie 'van 't Oft naar 't Oofd. De tekst is van Leen de Boer en de tekeningen uiteraard van Len Munnik. Volgens de samenstellers is de tekst enerzijds in populaire en anderzijds in serieuze taal gesteld. Hiervoor kozen zij omdat de boekjes aangeboden zijn aan de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het is te koop in Streekmuseum Jan Anderson (Kethelweg).

(Tekst en foto: Frans Assenberg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden