Logo grootvlaardingen.nl


Graaf Dirk III krijgt tijdens het Stadsspektakel een grootse ontvangst in Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)
Graaf Dirk III krijgt tijdens het Stadsspektakel een grootse ontvangst in Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)

Graaf Dirk III krijgt groots onthaal

Vlaardingen gaat zich langzaam maar zeker opmaken voor de viering van De Slag bij Vlaardingen, die in 1018 verrassend door Graaf Dirk III werd gewonnen van de Duitse Keizer. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni wordt dit feit groots gevierd met een gratis Stadsspektakel in het centrum van de haringstad.

VLAARDINGEN – De organisatie maakte vorige week het programma bekend en de bezoekers kunnen op dit spektakel tijdreizen en meedoen aan activiteiten in de sfeer van 1018. Zo staat er een overwinningsoptocht op het programma, sportieve evenementen, maar kunnen er ook ook middeleeuwse waren bekeken en gekocht worden. Verder trekt er een middeleeuwse trouwstoet door de stad en op het Vlaardingen 1018 Popfestival staat zaterdagavond niemand minder dan Waylon op het podium.
Graaf Dirk III krijgt op vrijdagavond als overwinnaar van de veldslag een zegetocht van Het Hof naar het Veerplein aangeboden. Na dit warme onthaal verruilt de graaf op het Veerplein zijn zwaard voor een gitaar om de rockopera Dirk III Superstar in gang te zetten. Vergezeld door Vlaardingse boeren en burgers, strijders en krijgers levert dit een wervelende show op met dans, zang en muziek. Aansluitend gaat het Veerplein los met de DJ's van De Hitmachine.

Door de hele binnenstad staan kramen en tenten opgesteld. Rondom de Grote Kerk vormen lange tafels de dinerzaal van het Stadsspektakel. In de Waalstraat, Fransenstraat en rond de Grote Kerk is er een middeleeuwse markt met marskramers, handelsreizigers en ambachtslui. Een culturele streekmarkt strekt zich uit over de Hoogstraat. Ook winkelcentrum Liesveld gaat op de historische toer met oude ambachten en een middeleeuwse kinderboerderij. Veel winkels in het centrum blijven vrijdag- en zaterdagavond tot laat open. De jeugd kan op zaterdagmorgen meedoen aan de Flardinga 1018 Kids Run. Bij de Flardinga Obstacle Battle, op zaterdag op de Westhavenplaats, kunnen Vlaardingers in teams tegen elkaar strijden met boomstammen rollen, dolle-stier-rijden en klim- en klauterpartijen. Het Veerplein is de hele dag door het decor van het Vlaardingen 1018 Popfestival. De line-up ziet er veel belovend uit met de Bigband Jazz aan de Waterweg, Popkoor DIAMOND, The Amazing Stroopwafels, Gitaarschool Vlaardingen, Splendid, Zang- en Muziekcentrum Vlaardingen, KD40 met Jan de Ligt, Funkanizers, Waylon en De Hitmachine. In de Grote Kerk op de Markt is er een vrije inloop bij optredens van voornamelijk middeleeuwse muziek. Een middeleeuwse traditie herleeft hier met een wagenspel. Het programma wordt in de Grote Kerk afgesloten met Vlaardingen Zingt .

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox