Logo grootvlaardingen.nl


Hans Scheffers bij de lift met het historische schuifhekje. Een exemplaar dat niet veel meer voorkomt in Nederland. (Foto: Peter Spek)
Hans Scheffers bij de lift met het historische schuifhekje. Een exemplaar dat niet veel meer voorkomt in Nederland. (Foto: Peter Spek)

Eén van de eerste flats 60 jaar oud

Het gezichtsbepalende appartementengebouw Parkzicht aan Plein 1940 bestaat dit jaar zestig jaar. "Het was één van de eerste flatgebouwen in Vlaardingen", zegt de voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren, Hans Scheffers. De Vlaardinger is, met het naderende jubileum in het verschiet, in de geschiedenis van het appartementengebouw gedoken. "En daar ben ik aardige feitjes te weten gekomen."

VLAARDINGEN – "Veel hoogbouw was er in de jaren vijftig nog niet", weet Hans Scheffers inmiddels. Zelf woont hij sinds 1994 met veel plezier in het complex. "De eerste activiteiten voorafgaande aan de bouw vonden plaats in 1956. Het Vlaardingse bouwbedrijf Terleth diende dat jaar een verzoek in bij de gemeente voor de bouw van twintig etagewoningen over vier verdiepingen met daaronder dertien garages. De totale bouwkosten werden toen geraamd op iets meer dan een half miljoen gulden."
Waarom de Vlaardingse architect Mol maar dertien in plaats van twintig garages tekende kon Scheffers in de geschiedenisboeken niet terugvinden. "Die omissie werd wel in 1959 hersteld, toen op het parkeerterrein, waar volop ruimte was, een blok van zeven garages werd gebouwd. Uiteindelijk werd de eerste paal op 2 april 1957 geslagen en trokken de eerste bewoners in de loop van 1958 de appartementen in.

Het flatgebouw stond bekend als elitair

"Het waren toen nog allemaal huurwoningen en eigenaar Terleth stelde behoorlijke eisen aan de nieuwe huurders. Zo werden gezinnen met meerdere kinderen en huisdieren geweerd en het gezinshoofd moest daarnaast een vast inkomen hebben en bij een gerenommeerde onderneming werken. Het flatgebouw stond dan ook in de jaren vijftig en zestig bekend als elitair.
Een belangrijk moment in de inmiddels zestigjarige geschiedenis is het feit, dat in 1973 wettelijk werd bepaald dat er een Vereniging Van Eigenaren opgericht moest worden. Toen de noodwoningen uit de Tweede Wereldoorlog in de Babberspolder werden gesloopt, ontstond er een nieuwe en moderne wijk, waarbij Parkzicht uit de toon dreigde te vallen. "Een facelift was noodzakelijk en er werd een grondige renovatie uitgevoerd, een werk dat ruim anderhalf jaar heeft geduurd, maar het gebouw weer veel aanzien heeft gegeven." Over de naam Parkzicht bestaat geen twijfel: "Vanuit het flatgebouw naar het zuiden kijkend heeft men, zeker op de hoogste etages, een prachtig uitzicht over het Oranjepark.''

4 reacties
Meer berichten
Shopbox