Logo grootvlaardingen.nl


De meeste Vlaardingers lagen te slapen toen het alarm klonk. (Foto: PR)
De meeste Vlaardingers lagen te slapen toen het alarm klonk. (Foto: PR) (Foto: PR)

Vlaardingen slaapt door (twee keer) groot alarm Botlek heen

Door Kor Kegel

Ramen en deuren dicht houden! Het NL Alert van zondagochtend om 4.59 uur was duidelijk. Een brand bij European Metal Recycling in de Botlek, op twee kilometer van de bebouwde kom van Vlaardingen, veroorzaakte grote rookontwikkeling die aanvankelijk naar Rozenburg waaide, maar toen de wind draaide ook naar Maassluis en Vlaardingen kwam.

Vlaardingen - NL Alert was duidelijk, maar voor veel Vlaardingers niet. Niet iedereen heeft mobiele telefoon en onder degenen die het wel hebben, heeft niet iedereen kenbaar gemaakt een alart te willen ontvangen. ,,Waarom toch niet de sirene gebruikt? Dat hoort iedereen! Ze oefenen toch niet voor niets elke eerste maandag van de maand?'' was afgelopen dagen een veel gehoorde klacht.
In één weekend tweemaal groot alarm in de Botlek. Eerst ging het vrijdagavond mis, toen vijftien chemiefabrieken aan de overkant van Het Scheur stilgelegd moesten worden wegens brand in een transformatorhuis, waardoor een stroomstoring optrad. Huntsman, Lyondell, Wilmar, Tronox en Invista konden de productieprocessen op een veilige manier stilleggen, maar bij sommige bedrijven was affakkelen noodzakelijk, wat vanuit Vlaardingen een bizar schouwspel aan 'eeuwige vlammen' opleverde. De brand in het transformatorhuisje was redelijk snel gedoofd. Echter, de stroomstoring leidde tot een verhoogd alarmniveau – uit voorzorg.
De tweede maal was zondagochtend vanwege de hoog oplaaiende brand bij EMR aan de Quebecweg 3, gevestigd aan de Sint-Laurenshaven die via de voormalige rivier Botlek op Het Scheur uitkomt. De brand in een enorme afvalberg werd tegen vijf uur 's ochtends ontdekt. De hulpdiensten en twee blusboten van het Havenbedrijf Rotterdam slaagden er met duizenden liters water per minuut in de brand te bestrijden, terwijl een kraan de afvalberg uit elkaar haalde om de vuurhaard binnenin bloot te leggen. Om 10.57 uur kwam het sein 'brand meester'. Maar vooral de eerste uren was er immens veel rook ontstaan, die in de omgeving voor overlast zorgde.
Inwoners van Rozenburg en Brielle klaagden over stank, ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen. Om 7.49 uur draaide de wind en kregen Maassluis en de Vlaardingse Westwijk last van de rookontwikkeling. Verkenningsploegen van de brandweer verrichten zondag overal metingen om de verspreiding in kaart te brengen.
,,Gelukkig komt een NL-alert ook hoorbaar binnen als mensen hun telefoon op stil hebben staan,'' zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ,,Het was warm weer, dus waarschijnlijk sliepen de meeste mensen met het raam open.''

131 reacties
Meer berichten
Shopbox