Eveline Daeter (links) en Lynn Stam maakten voor hun profielwerkstuk een kookboek met gerechten uit het dagboek van Anne Frank. Het bevat ook een boodschappenlijst, voorraadlijst en de regels van het koosjer eten. Ze hopen het boek daadwerkelijk uit te geven. (Foto: Britt Planken)
Eveline Daeter (links) en Lynn Stam maakten voor hun profielwerkstuk een kookboek met gerechten uit het dagboek van Anne Frank. Het bevat ook een boodschappenlijst, voorraadlijst en de regels van het koosjer eten. Ze hopen het boek daadwerkelijk uit te geven. (Foto: Britt Planken) (Foto: Britt Planken)

Koken met Anne Frank

VLAARDINGEN -  Vijfdeklassers Eveline Daeter en Lynn Stam wilden hun profielwerkstuk aan Anne Frank wijden en zochten een unieke invalshoek. Maar ja, wat is er over dit onderwerp nog niet gezegd of geschreven? Hun begeleider had wel een idee: 'Waarom geen kookboek?'

De leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum hadden geluk met hun begeleider. Als docent Nederlands en voormalig geschiedenisdocent is Walter Diedrich zeer geïnteresseerd in het grensgebied tussen 'zijn' vakken. Het dagboek van Anne Frank past daar perfect in. Zijn voorstel om een kookboek te maken werd door Eveline en Lynn enthousiast ontvangen. Ze lazen het boek en noteerden alles wat met eten te maken had. Dat bleek best veel te zijn. Eten zorgde voor afleiding van de dagelijkse beslommeringen in het achterhuis. "Anne omschrijft het voedsel heel duidelijk en vertelt hoe ze zich erbij voelde. De meeste dingen vond ze vies", vertelt Eveline. Toch was het aan het begin van de oorlog zo slecht nog niet. In het achterhuis stonden soms zelfs borstplaat, aardbeienjam en boterkoekjes op tafel. Maar naarmate de oorlog vorderde, veranderden de maaltijden. "Voedsel werd echt schaars", zegt Lynn. "Ze moesten rotte dingen eten, want er was niks anders. Dat was wel heftig. Anne vond het vreselijk om te eten. Ze at omdat het vulde."
Door de focus op de gerechten waren de meiden bijna vergeten dat er nog een ander belangrijk element in hun werkstuk naar voren moest komen. Anne was Joods, dus een hoofdstuk over de religie en spijswetten mocht niet uitblijven. Lynn nam dit deel van het project op zich. Ze ontdekte dat het in de oorlog heel simpel was: nood breekt wet, dus koosjer koken hoefde niet. Ondertussen ging Eveline aan de slag met het maken van het kookboek. Ze achterhaalde de recepten bij tien gerechten uit het dagboek. Twee van die gerechten maakten de vriendinnen ook voor hun eindpresentatie. De boterkoekjes vielen in de smaak, maar over de meelballen was niemand te spreken. "Zoals Anne schreef: het lijkt alsof er een steen in je maag ligt", lacht Eveline. "Iedereen vond het vies. Ik was heel de avond misselijk." Hun kookkunsten waren gelukkig wel goed voor bonuspunten en ook de rest van hun presentatie maakte indruk. Het project werd beloond met een 8,2. "Dit is een succesverhaal. Geschiedenis houd je levend door het tastbaar te maken. Door de gerechten uit het dagboek te koken, hebben Eveline en Lynn de geschiedenis zelfs proefbaar gemaakt. Een extra zintuigelijke prikkel aan de beleving van de geschiedenis!", prijst begeleider Walter Diedrich. De dames hebben de ambitie om het kookboek 'Bij Anne aan tafel' uit te geven.

Meer berichten