Platenreus viert Record Store Day met een festival voor de deur! Alles is tot in de puntjes voorbereid. "Het draait allemaal om muziek en gezelligheid. Nu nog mooi weer!" (Foto: Britt Planken)
Platenreus viert Record Store Day met een festival voor de deur! Alles is tot in de puntjes voorbereid. "Het draait allemaal om muziek en gezelligheid. Nu nog mooi weer!" (Foto: Britt Planken) (Foto: Britt Planken)

Muziekfestival bij Platenreus op 21 april

Wel 2.000 onafhankelijke platenzaken uit 23 landen doen mee aan 'Record Store Day' op 21 april. Onze eigen Platenreus is daar één van. Eigenaar Walter Romberg pakt het dit jaar groots aan met een heus festival voor de deur!

VLAARDINGEN - Record Store Day (RSD) werd in 2007 opgericht in Amerika. De inmiddels wereldwijde 'feestdag' draait om het 'vieren van de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak'. Walter pakte vorig jaar al flink uit met negen optredens op de Hoogstraat. Dit jaar overtreft hij het met tien bands, die vanaf half tien 's ochtends spelen. Bezoekers kunnen urenlang genieten van indierock, americana, singer-songwriters, coverbands en 'kleine liedjes'. Het zijn allemaal artiesten die een link met Vlaardingen hebben. Zo treedt Hoogstraatcollega Carolien Hartman op en ook Corvin Silvester met zijn Vlaardings-Schiedamse band Crowjane. "Ik heb er een local meet and greet van gemaakt. Het is allemaal lokaal talent! Veel van de artiesten komen ook echt uit onze stad", vertelt Walter enthousiast. Na het succes van de vorige editie rekent de ondernemer op een paar honderd bezoekers. Die komen niet alleen voor de optredens. Record Store Day staat onder verzamelaars namelijk bekend als dé dag waarop honderden special releases uitkomen, die alleen op deze dag verkrijgbaar zijn. Een plaat van Led Zappelin op geel vinyl bijvoorbeeld. En gelimiteerde oplages van David Bowie. "Gave dingen die de volgende dag al veel meer waard zijn", legt Walter uit. "Er zijn winkels die er twintig euro bovenop durven te gooien, maar daar hoef ik hier in Vlaardingen niet mee aan te komen. Het zijn Platenreus-prijzen. Je hoeft niet naar Bol.com om goedkoper uit te zijn." Van die speciale platen kocht Walter er een paar honderd in. Hij heeft daarbij goed gelet op de smaak van zijn vaste klanten. Op 21 april gooit hij zijn deuren al om acht uur 's ochtends open, wat heel normaal blijkt op RSD: "Sommige mensen reizen stad en land af voor een bepaald item of slapen zelfs voor de winkel. Vorig jaar was een groep van 30 man overal geweest. Toen ze hier stonden te bladeren, kwamen ze eindelijk tegen wat ze zochten. Dit jaar komen ze daarom eerst hierheen." Special releases achterhouden doet de platengigant trouwens niet. Dat is zelfs strafbaar. Maar wie zijn best doet om er vroeg bij te zijn, wordt beloond met een exclusieve RSD goodie bag met daarin een single van Claw Boys Claw. Walter organiseert het festival helemaal alleen. Wel heeft hij leuke samenwerkingen met andere ondernemers. De Kroepoekfabriek sponsort versterkers, KOFA verzorgt zanginstallaties en Vulcaan komt met een biertap. Buurvrouw Tulpglas heeft een speciaal RSD-biertje - "een lekker fris lentebokje" - en overbuuf Smaak van Toscane verzorgt een borrelplank. Verder dragen ook Omero en Urbin Dsing bij. "Ik wil met dit feest Vlaardingen op de kaart zetten en laten zien dat de Hoogstraat leeft. Het wordt een en al gezelligheid!" Voor Walter is het zelfs een klein verjaardagsfeestje, want op 20 april is hij jarig. "Het enige waar ik nu nog op hoop is mooi weer!", aldus mr. Platenreus himself.

 

Meer berichten