Rob van den Berg, eigentijdse ridder

'Een echte ridder van deze tijd', zo werd Rob van den Berg omschreven bij zijn nominatie als Vlaardinger van de Week. Rob zet zich in voor de scouting, trekt langs de basisscholen als 1018 ridder, bouwt mee aan het Educatief Archeologisch Erf en helpt daarnaast overal waar hij kan. Met zo min mogelijk spullen woont hij op een bootje. Maar leven, dat doet hij buiten. Vooral in de natuur. Hij is dan ook een super ambassadeur van de Broekpolder. Dagelijks trekt Rob door het natuurgebied en verwijdert hij zwerfaval. Zuinig zijn op onze planeet én ervan genieten staat voor hem op de eerste plaats. Zelf had hij best in de middeleeuwen willen leven. Het avontuur spreekt hem aan. Zijn rol binnen het feestjaar Vlaardingen 1018 is hem dus op het lijf geschreven.

Door Britt Planken

Waar stond je wiegje?
"Ik ben geboren in het ziekenhuis aan de Billitonlaan en opgegroeid in de VOP."

Wat is het mooiste plekje in Vlaardingen?
"De Broekpolder! Het is bijzonder dat zich een heel nieuw landschap heeft gevormd op havenslib. De polder is al zo mooi geworden en we zijn nog niet klaar!"

De natuur is ontzettend belangrijk voor jou, hè?
"Ik heb niks met moderne zooi en geef niet veel om luxe. Wel om vrijheid, een paar goede vrienden en een mooi stukje natuur. Helaas gaan veel mensen slecht met de natuur om. De Broekpolder ligt vol met afval, zelfs naast de prullenbakken. Ik ruim het op. Als er een lege fles voorbij mijn boot drijft, haal ik 'm uit het water. De planeet is van ons allemaal. Wees er gewoon zuinig op!"

Vroeg woonde je in een huis met veel spullen. Nu op een bootje met bijna niets. Wat heb je geleerd?
"Ik heb ontdekt dat je eigenlijk niet veel nodig hebt. Een dak boven je hoofd, eten en drinken en goede kleding aan je kont. Hoe meer je hebt, hoe meer je kan verliezen. Mijn boot geeft me vrijheid, dat is alles voor me. Ik ben altijd al een vrije vogel geweest."

Je schijnt ontzettend handig te zijn...
"Wat m'n ogen zien, kunnen m'n handen maken. Of het nu een dieselmotor is of een stuk hout. Ik werk nu aan een paar middeleeuwse schoenen. Daarnaast is smeden een hobby van me. Ik maak zelf messen. Ik houd van dingen hergebruiken. Pas kreeg ik drie reeën velletjes, die ga ik proberen te leerlooien. Alles is bruikbaar!"

Hoe ben je eigenlijk ridder geworden?
"Ik ben ooit gevraagd voor de 1 aprilviering in Brielle. Dat heb ik acht jaar gedaan. Toen het feestjaar in zicht kwam, ben ik ook voor Vlaardingen gevraagd. Ik heb er veel plezier in!"

Wat vind je er zo leuk aan?
"De mensen vermaken en iets leren. En de combinatie van fantasie en geschiedenis. Die kinderen op de scholen weten niet wat er gebeurt als we binnenkomen en ons toneelstukje opvoeren. En 1018 interesseert mij. Het is een mooi stukje Vlaardingse geschiedenis. Dat wil ik goed promoten!"

Had je in die tijd willen leven?
"Men werd niet oud en het was een harde tijd, maar ik had het wel mee willen maken. Ik houd van avontuur, dat zoek ik op. Ze noemen mij ook wel supertrapper. Ik houd van rondzwerven en wildkamperen. Vorig jaar zou ik op de fiets de kust van Normandië affietsen. Mensen vroegen: hoe lang ga je weg. Geen idee, antwoordde ik, dat zie ik vanzelf wel als ik terug ben. Ik draag niet eens een horloge. Uiteindelijk belandde ik in Oostenrijk."

Heeft Vlaardingen 1018 potentie volgens jou?
"De bevolking is enthousiast, dus ik denk dat we er een goed volksfeest van kunnen maken. Het Haringfeest is een beetje doodgebloed en te commercieel geworden, met kraampjes vol zonnebrillen en make-up. In Brielle is het feest echt een sfeermaker. Het brengt mensen bij elkaar en heel de stad doet mee. Dat zou hier ook kunnen. Ik wil mijn vrije tijd er wel insteken hoor."

Britt Planken
Meer berichten