Schrijfster Karin de Roos debuteert met haar historische roman Dubio. (Foto: Bart van der Linden)
Schrijfster Karin de Roos debuteert met haar historische roman Dubio. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: Bart van der Linden)

'Heden en verleden komen samen'

VLAARDINGEN - 'In het jaar waarin Vlaardingen de 'Slag bij Vlaardingen' op vele manieren herdenkt, wordt vandaag een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Karin de Roos debuteert met haar historische dubbelroman Dubio, een spannend liefdesverhaal dat de lezer meeneemt naar het Flardinga van rond de 11e eeuw.

'Wat is dichterbij: het heden of het verleden?' Met die vraag in het achterhoofd begin je als lezer aan Dubio. In ruim 400 pagina's neemt De Roos je mee naar een historische- en hedendaagse wereld. "Het moest een heroïsch verhaal worden, compleet met een groot leger en een list. Ik wilde het heden en verleden met elkaar vervlechten. Het één gezicht geven." Het begint allemaal in het jaar 1014, als Bernulf in de veenmoerassen bij Flardinga het meisje Germaine vindt. Ze is mishandeld. Bernulf neemt haar op in zijn familie en samen spelen ze een grote rol in de latere Slag bij Vlaardingen. "Het historische gedeelte beslaat ongeveer tweederde van het verhaal", vertelt De Roos. Duizend jaar later wordt een vrouw in een psychiatrische kliniek opgenomen. Wie is deze jonge vrouw? Ze weet opmerkelijk veel over het Flardinga uit de 11e eeuw. Een mysterie dus, waarin De Roos switcht tussen heden en verleden. "Ik heb vier jaar aan het boek gewerkt", aldus De Roos. "De plot had ik al in mijn hoofd, maar het decor nog niet. Tot ik twee jaar geleden getipt werd om eens in Vlaardingen te gaan kijken. Ik kende Vlaardingen natuurlijk van de haringvangst, maar ontdekte dat er een veel rijkere geschiedenis bestond. Vervolgens was het twee jaar lang veel mensen spreken, boeken lezen en me verdiepen in de geschiedenis van Vlaardingen." Ze kreeg hierbij hulp van onder meer stadsarcheoloog Tim de Ridder en historicus Kees Nieuwenhuijsen. Stukje bij beetje begonnen toen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. De Slag bij Vlaardingen paste precies in de plot die ze voor ogen had. "Maar het verhaal omvat zóveel meer dan de Slag alleen", aldus de Roos. Zo is het water een wezenlijk onderdeel in het boek. De Roos: "Veel werd immers in die tijd over het water vervoerd. Flardinga was strategisch een goede plek. Een plek met handelsgeest." Een belangrijke locatie is de Markt. "Maar ook de haven, het museum en de Heemtuin zijn locaties die worden beschreven." De Roos benoemt in haar boek verschillende thema's. "Het gaat over identiteit, oorsprong en religie." Ze omarmde Vlaardingen. "De stad heeft wel een speciaal plekje in m'n hart gekregen, ja. Ik kwam er regelmatig, wandelde er veel rond. Ik heb ook met veel Vlaardingers gesproken. Wat hen typeert? Ze zijn stiekem heel trots en tegelijk van 'doe maar gewoon'. Ik heb respect en bewondering gekregen voor hun doorzettersmentaliteit in die tijd." Over het einde laat ze niet veel los. "Iedereen heeft recht op zijn eigen werkelijkheid", klinkt het mysterieus. "Ik speel met de vragen 'Wat is waar' en 'Waar is wat'. Het is een gespiegeld verhaal. Neem bijvoorbeeld de cover. Je ziet een eik, de boom waaronder Germaine wordt gevonden. Er schijnt een licht doorheen. Is het een engel of is het een licht uit de hemel? Ik hoop dat het boek de lezer stof tot nadenken geeft."

Meer berichten