Foto: Peter Spek

De winkel leek wel een sportkantine

Vlaardingen - Zijn blik dwaalt even af naar buiten. 'Is het weer om te fietsen', zie je hem denken. Sjaak Koevermans, inmiddels 78, zit dit jaar precies 65 jaar op de racefiets. Een carrière vol successen met 62 overwinningen, maar ook met menige valpartij. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep. De fietsenwinkel in de Vlaardingse Babberspolder was een begrip in Vlaardingen en de regio. Aan stoppen denkt Sjaak Koevermans nog lang niet. Fietsen is zijn leven. Zeven dagen per week en als het weer even tegenzit, stapt hij op de hometrainer.

Waar ben je geboren?

"Ik ben in Schiedam geboren, maar wel op de Vlaardingerdijk. Mijn ouders woonden daar in bij mijn oma en opa, zo ging dat vroeger. Wij dachten te verhuizen naar een woning aan de Julianalaan in Schiedam, maar een bombardement sloeg de voorgevel eruit. In Vlaardingen waren inmiddels in de Babberspolder noodwoningen gebouwd voor mensen die door het oorlogsgeweld zonder woning zaten. Wij kregen een huis in de Bentheimstraat. Ik ben de buurt niet meer uitgegaan."

Voel je je een echte Vlaardinger?

"Ondanks dat ik er niet ben geboren, maar wel getogen voel ik mij een echte Vlaardinger. Dat kan natuurlijk niet anders, omdat ik door het wielrennen en mijn fietsenwinkel veel mensen heb leren kennen. Het was bij ons een komen en gaan van mensen, was het niet om een fiets te kopen dan wel om over wielrennen te praten. De winkel leek soms wel een sportkantine."

Trots op Vlaardingen?

"Ik ben wel trots op Vlaardingen. Er gebeuren veel leuke dingen in de stad. Het zomerterras is bij mij favoriet, maar ik vind het jammer dat de stad de uitstraling van vissersplaats heeft losgelaten. Ik ging veel naar het Visserijmuseum, maar die sfeer is helemaal weg in het nieuwe Museum Vlaardingen."

Het mooiste plekje?

"Onze bruidsfoto's zijn gemaakt in het Hof en dat is morgen precies 50 jaar geleden. Het blijft een mooi park, zeker nadat het is opgeknapt. Verder kan ik genieten van de omgeving van de Maasboulevard met een kopje koffie drinken in het Delta Hotel. Ook van de historische uitstraling van de Visbank krijg ik een warm gevoel."

Hoe ben je wielrenner geworden?

"Door mijn vader. Al voor de Tweede Wereldoorlog was hij wielrenner. Maar in de oorlog werd hij beroepswielrenner en op die manier ontliep hij een te tewerkstelling in Duitsland. Na de oorlog begon hij een fietsenwinkel aan de Rotterdamseweg en stopte daarna met het wielrennen omdat het werk in de zaak te veel tijd in beslag nam om voldoende te trainen."

Jij bent een succesvol renner geworden?

"Ik heb veel prijzen gewonnen, 62 keer bereikte ik de finish als winnaar, maar daarnaast heb ik meegedaan aan diverse rondes in binnen- en buitenland en aan nationale kampioenschappen. Met veel plezier denk ik terug aan de ronde van Vlaardingen. Ik heb nog gereden op het parcours Hoflaan maar ook op de Florislaan en Kethelweg. Jammer dat dit sportevenement is verdwenen."

Wat is je mooiste prijs?

"In de begin jaren zestig won ik de ronde van Oirschot. Een sterk bezette ronde met langs de kant heel veel toeschouwers. Met een felle eindsprint wist ik al mijn tegenstanders te verslaan. Dat was wel een mooie overwinning die mij altijd is bijgebleven."

Wat voor renner was je?

"Ik was redelijk allround. Met mijn forse postuur drong ik ontzag af in het peloton, maar als er gesprint moest worden, dan wist ik mij wel naar voren te werken. Veel wedstrijden heb ik met een felle eindsprint gewonnen."

Meer berichten