Romy van der Meer zit in de startblokken om te vertrekken naar Malawi om kinderen aan beter onderwijs te helpen. (Foto: Peter Spek)
Romy van der Meer zit in de startblokken om te vertrekken naar Malawi om kinderen aan beter onderwijs te helpen. (Foto: Peter Spek)

Reis naar Malawi geen vakantietripje

Met spanning kijkt Romy van der Meer uit naar haar reis naar Malawi. De Vlaardingse gaat in dit Afrikaanse land enkele weken werken aan een onderwijsproject van de stichting Edukans. Vanuit de Pabo-opleiding op Thomas More kreeg Romy de kans deze reis te maken en greep dat met beide handen aan.

VLAARDINGEN – "Het onderwijs in een land als Malawi is niet te vergelijken met het onderwijs hier. Dat heb ik inmiddels wel begrepen uit de informatiedagen die wij hierover hebben gekregen. Er zitten heel veel leerlingen in een groep en vaak wordt het onderwijs gewoon onder een boom gegeven of in de open lucht", schetst Romy de situatie daar.

De stichting Edukans werkt in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Onderwijs op veilige scholen met goede docenten en vakopleidingen met zicht op werk. "En dat uitgangspunt sprak mij wel aan", zegt ze. Romy vertrekt vol verwachting naar Malawi. Het wordt voor de Vlaardingse zeker geen vakantiereisje. "Er moet hard gewerkt worden in die periode. Het is overigens niet de bedoeling, dat wij het onderwijssysteem dat wij hier kennen kopiëren in Malawi."

Ervaringen

"Wij gaan kijken hoe daar les wordt gegeven en willen onze ervaringen van hier delen met de docenten daar. Zijn daar raakvlakken om het onderwijs in Malawi op die manier te verbeteren." Overigens werkt Romy van der Meer op dit moment al hard aan de voorbereidingen. "Wij moeten zelf 1800 euro op tafel leggen om met dit project mee te doen. Via sponsoring ben ik al aardig op weg, maar een paar honderd euro ontbreken nog."Van dat geld worden leermiddelen gekocht en opleidingen bekostigd voor docenten in Malawi." De reis staat gepland voor eind april. "En dat is al een onderneming op zich. Wij zijn 24 uur onderweg en hopen maar dat alles volgens het reisschema gaat verlopen." De reis naar Malawi is voor Romy, zo bekent ze, zeker ook een moment van bezinning.

"Ik vraag mij nu af of ik later in het onderwijs wil gaan werken, die gedachte speelt al een tijdje door mijn hoofd. Mijn opleiding aan de Pabo verloopt voorspoedig, ik haal goede cijfers, maar ik heb wel veel moeite met het stage lopen. De reis naar Malawi wil ik gebruiken om daar een definitief besluit over te nemen." Ze weet ook, dat het mogelijk is dat zij straks zo onder de indruk raakt van het land en van de mensen, dat zij na deze eerste kennismaking terugkeert naar het land om structureel hulp te bieden. Wie Romy van der Meer wil steunen kan contact met haar opnemen via nummer: 06–37329008.

Meer berichten