De juffen en meesters van De Singel gingen tien eeuwen terug in de tijd. (Foto: Daniel de Hoog)
De juffen en meesters van De Singel gingen tien eeuwen terug in de tijd. (Foto: Daniel de Hoog)

Scholieren gaan duizend jaar terug in de tijd

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN Na het weekend kwamen de leerlingen van openbare basisschool De Singel ineens in een heel andere tijd terecht. De juffen en meesters hadden zich maandagochtend uitgedost als inwoners van Vlaardingen in 1018. Omdat het dit jaar duizend jaar geleden is dat graaf Dirk III de Slag bij Vlaardingen won, besloot de school om het jaarlijkse project hieraan te wijden.

Maar wel met een heel eigen verhaal. Juffrouw Petra van Oudheusden en haar dochter Karin Hersbach schreven een toneelstuk, waarin de geschiedenis van Vlaardingen op soms humoristische wijze tot leven komt.
Het gaat over graaf Dirk III van Holland die de boeren van Vlaardingen belastingen oplegde en er goede werken van deed, maar er zelf ook rijker van werd. Zijn dochter Bertrada was echter ongelukkig en met behulp van Dirks vrouw Othelhilde van Saksen mocht Bertrada gaan trouwen met een arme boer.
Het toneelstuk gaat ook in op de Slag bij Vlaardingen en Dirks overwinning op het leger van de Duitse keizer.

De kinderen smulden in de gymzaal van het verhaal en waren meteen enthousiast om in de Vlaardingse geschiedenis te duiken. Onderwijzer Daniël de Hoog laat weten dat het project op de in de Kruidenbuurt van Holy gevestigde school duurt tot dinsdag 11 april.
Die dinsdagavond wordt het afgesloten met een projecttentoonstelling.

Meer berichten