Beeldend kunstenaar Dike Hof bedacht de City Light Xperience en blikt blij en tevreden terug op een succesvolle avond. "Mensen waren zo enthousiast. Ik heb diverse malen gehoord: volgend jaar weer!" (Foto: Eric van Straaten)
Beeldend kunstenaar Dike Hof bedacht de City Light Xperience en blikt blij en tevreden terug op een succesvolle avond. "Mensen waren zo enthousiast. Ik heb diverse malen gehoord: volgend jaar weer!" (Foto: Eric van Straaten) (Foto: Britt Planken)

Aloude route in het licht

VLAARDINGEN - Mensen omhuld met lichtsnoeren, heel veel lampionnen en iconische gebouwen in gekleurd led licht. De City Light Xperience liet de aloude wandelroute van het Oranjepark naar het havenhoofd afgelopen vrijdagavond stralen.

Beeldend kunstenaar Dike Hof liep al jaren met het idee om de Vlaardingse wandelroute van 't Oft naar 't Oofd een impuls te geven. De route werd haar dierbaar door het lichtkunstwerk Vier Elementen (water, vuur, hemel en aarde), dat zij maakte op de watertoren, voormalige brandweerkazerne, kerktoren van de Lucaskerk en het koetshuis bij begraafplaats Emaus. Ze vindt dat Vlaardingen best wat trotser op het aloude looptraject mag zijn en bedacht daarom de City Light Xperience. "Die prachtige route kan als kapstok dienen om al het mooist dat we hebben in het licht te zetten", zegt ze. Dat gebeurde vrijdag letterlijk. Voor de organisatie, bestaande uit een zeer enthousiast team waar Dike vol lof over spreekt, was het tot het laatste moment spannend of het evenement een succes zou worden. Het voorspelde buitje transformeerde namelijk in aanhoudende regen. "We stonden bij de Watertoren te wachten en er kwamen maar geen mensen. We werden heel ongerust, maar rond half 7 begon het toch druk te worden. Ik zag de kinderen en volwassenen met al die lichtjes aankomen. Daar werd ik warm van!", blikt Dike terug. Zo'n 400 deelnemers trokken vanaf de watertoren met lampionnen en lichtsnoeren door de stad. Onderweg was van alles te beleven. Zo was er aandacht voor de Geuzenmaand, liep men een rondje om de Grote Kerk voor Dirk III, werden er bij de Touwbaan oudhollandse spelletjes gespeeld en zorgden een shantykoor en verschillende bandjes voor muzikale sfeer. Bij de sluis speelde een slagwerkband en kinderen konden dat geluid zelf aanvullen door zich uit te leven op kliko's. "Dat was een groot succes!", lacht Dike. Bijzonder waren ook de Grote Kerk, Touwbaan en Museum Vlaardingen, die voor de gelegenheid door sponsor Slagboom werden verlicht met gekleurde led lampen. Wie de eindstreep bij 't Hoofd haalde, hoefde gelukkig niet het hele eind terug te banjeren. De die hards werden met gratis busvervoer terug naar de watertoren gebracht. Na het succes van de City Light Xperience hoopt Dike dat de bijzondere wandelroute vaker wordt benut. "Aan de route wordt nog verder gewerkt! Er moet gebruik worden gemaakt van multimedia en ik zou het wel herkenbaar willen vormgeven." Maar eerst ligt de focus op een nieuw lichtkunstwerk, aan de overzijde van 't Hoofd. Daar komt in het najaar in reusachtige letters Overkant te staan. Een mooi moment om de route opnieuw - of voor het eerst - te beleven!

Meer berichten

Shopbox