De Geuzenpenning uitgereikt door Lilian Gonçalves, oud-voorzitter van Amnesty (links). Naast haar Prinses Mabel, daarnaast Kasawadu Abubakari uit Ghana en Lakshmi Sundaram. (Foto: Frans Assenberg).Groet,
De Geuzenpenning uitgereikt door Lilian Gonçalves, oud-voorzitter van Amnesty (links). Naast haar Prinses Mabel, daarnaast Kasawadu Abubakari uit Ghana en Lakshmi Sundaram. (Foto: Frans Assenberg).Groet, (Foto: Frans Assenberg)

Geuzenpenning 2018 uitgereikt aan organisatie van Prinses Mabel

Vlaardingen - De uitreiking van de Geuzenpenning 2018 had een bijzonder karakter. Niet in het minst doordat een lid van de Koninklijk Familie het bewonderenswaardig kleinood kreeg omgehangen. De gelauwerde organisatie Girls Not Brides kan op haar conto schrijven dat miljoenen meisjes voor een vroegtijdig huwelijk zijn behoed.

De cijfers die Prinses Mabel van Oranje schijnbaar losjes presenteerde tijdens een persconferentie op het stadhuis logen er niet om: maar liefst meer dan 700 miljoen vrouwen zijn getrouwd voordat ze 18 jaar werden! Dat zijn ongeveer 44 maal alle inwoners van Nederland. 250 miljoen van die jonge vrouwen zijn zelfs uitgehuwelijkt voor hun 15e verjaardag.

Tragedie

Volgens de prinses was deze tragedie in de hele wereld een onbekend fenomeen: "Het kindhuwelijk heeft verwoestende effecten op het leven van miljoenen meisjes."
Mabel van Oranje was onlangs in Indonesië waar zij een project bezocht "waar meisjes in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar samenwerken om te proberen die gemeenschap ervan te overtuigen dat het uithuwelijken van meisjes, van henzelf en hun vriendinnen geen goed idee is.

Kransleggingen en uitreiking

De uitreiking van de Geuzenpenning 2018 was net als de vorige edities een indrukwekkende gebeurtenis.
In de Grote Kerk uiteraard Prinses Mabel, zij is initiatiefnemer en voorzitter van Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage' met aan haar zijde directeur Lakshmi Sundaram en haar collega Kasawadu Abubakari uit Ghana. Ook Prinses Beatrix maakte in de kerk haar opwachting.

Penning

De penning werd uitgereikt door Lilian Gonçalves, oud-voorzitter van Amnesty International. De kerkelijke plechtigheid werd voorafgegaan door kransleggingen bij het Geuzengraf op begraafplaats Emaus en op de Markt.
Ondanks de koude wind was er veel belangstelling, gelukkig ook van heel veel schoolkinderen.

Meer berichten

Shopbox