Vlaardinger van de Week: Marianne zoekt de verbinding

Marianne van Herp werd zo'n veertig jaar geleden actief als vrijwilliger en is daar nooit mee gestopt. Samen met haar man Ron leidde ze jarenlang Theatergroep Facetten. Tegenwoordig zet ze zich in voor Museum Vlaardingen, Vele Vlaardingers Eén Huis, de Stadsgehoorzaal én de Wereldwinkel. Mensen met elkaar verbinden is haar doel, en dan het liefst groepen die normaal niet vaak met elkaar in contact komen. Zo is ze ook betrokken bij het PAX verkiezingsdebat op 14 maart, voor Vlaardingers die zich niet gehoord voelen door politici. Vanwege haar tomeloze inzet voor onze stad, is zij door een collega vrijwilliger genomineerd als Vlaardinger van de Week. "Ik houd gewoon heel erg van bezig zijn met mensen", verklaart ze zelf nuchter.

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in Hoek van Holland. Toen ik 18 was ging ik op kamers in Schiedam en met mijn man ben ik een paar jaar later naar Vlaardingen verhuisd. Inmiddels voel ik me wel een echte Vlaardingse!"

Wat vind je positief aan onze stad?
"Er gebeurt veel in Vlaardingen en er zijn veel particuliere initiatieven. Daardoor bloeien ook evenementen. Er zijn gelukkig altijd mensen te porren om ergens aan mee te doen of naartoe te gaan. Er is een grote groep doeners."

Wat is het mooiste plekje?
"Langs de oude haven is het kloppende hart van Vlaardingen, maar ik vind de Maasboulevard ook geweldig. Zowel de majestueuze schepen als de roestige werkboten die daar voorbij varen. En 's avonds is 'de overkant' net een sprookjesstad met al die lichtjes!"

Waar deed je voor het eerst vrijwilligerswerk?
"Bij Amnesty Vlaardingen. Het werk dat Amnesty doet vind ik erg belangrijk. Welk grondrecht je ook hebt, het begint met vrijheid."

En vind je het leukste vrijwilligerswerk uit al die jaren?
"Oppassen op mijn drie kleinkinderen is het allerleukste werk wat ik ooit hebt gedaan! Vader of moeder zijn is heerlijk en het leek me altijd leuk om oma te zijn, maar het is echt nog veel leuker!"

Waar ben je trots op?
"Op Theatergroep Facetten. We hebben daarin met een hele groep vrijwilligers én vakkrachten zoveel geweldige projecten bedacht en uitgevoerd. Zoals jarenlang het zondagmiddag kindertheater op het Zomerterras. Ook stond Facetten aan de wieg van initiatieven die later zijn uitgegroeid tot evenementen. Toen het minder bruisend werd, zijn we noodgedwongen gestopt."

Waarom werd je vrijwilliger bij Museum Vlaardingen?
"Op de middelbare school had ik een geschiedenisleraar die zo geweldig kon vertellen. Ik had een tien op m'n rapport en vind geschiedenis nog steeds interessant. Er is geen toekomst zonder geschiedenis, je moet houvast hebben. De jeugd moet begrijpen hoe het er hier vroeger aan toe ging en ik vind het leuk om kennis over te dragen aan kinderen. Ze slurpen nog alles op wat je vertelt en stellen soms heel verrassende vragen."

Wat heb jij met verbinding?
"Ik vind het leuk om de verbinding te zoeken, bijvoorbeeld tussen jong en oud, autochtoon en allochtoon, verleden en toekomst. Van die tegenstellingen kunnen we leren. Binnenkort ook bij het PAX verkiezingsdebat, dat gaat over de kloof tussen overheid en burger. We merken dat mensen daar heel erg mee zitten."

Wat wil je je stadsgenoten meegeven?
"Ga Vlaardingen eens in en vraag je af hoe dingen zijn ontstaan. Doe mee met een van de activiteiten die worden georganiseerd, zoals een wandeling van de VVV of de City Light Experience. En bedenk wat je zelf wil bijdragen aan Vlaardingen. De samenleving wordt door ons allemaal gemaakt en dat komt niet van de grond als je op de bank blijft zitten. Het is leuk om samen met anderen bezig te zijn en iets te bereiken. Dat geeft voldoening!"

Britt Planken
Meer berichten

Shopbox