'Zie soms heel verrassende resultaten'

Vlaardingen - Liesbeth de Kruijf is dit jaar precies 25 jaar docent schilderen en tekenen in Vlaardingen. Eerst op de Vrije Academie in het Hollandiagebouw aan de Oosthavenkade en nu alweer enkele jaren in Kade40 aan de overkant van de Oude Haven aan de Westhavenkade in het voormalige postkantoor. Vijfentwintig jaar is een moment van bezinning voor Liesbeth de Kruijf, die in haar werk veelal de mens, in al zijn hoedanigheden, centraal zet, maar de cursisten haar voorkeur niet opdringt. Die laat zij de vrije hand en geeft zij de ruimte om hun eigen emoties of belevenissen op het doek tot uitdrukking te laten komen.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in de Keesomstraat in de Westwijk. Na een uitstapje naar enkele andere steden in deze omgeving kwamen mijn ouders alweer snel terug naar Vlaardingen om als twintigjarige een kleine atelierwoning in de Landstraat te betrekken. Het begin van mijn schilder- en tekencarrière. Nu woon ik in Vlaardinger Ambacht en twee jaar geleden kon ik een atelierruimte aan de Curacaolaan huren."

Voel je je echte Vlaardingse?

"Zo voel ik dat wel. Zowel mijn ouders als mijn grootouders zijn echte Vlaardingers, geboren en getogen. Mijn roots liggen hier in de stad, waar ik ben opgegroeid en waar ik werk."

Trots op Vlaardingen?

"Ik ben trots op Vlaardingen. Er gebeuren mooie dingen in de stad. Ik zie bijvoorbeeld, dat er duidelijk een omslag plaatsvindt van een visserijstad naar een stad waar de Vlaardingencultuur een steeds belangrijke plaats gaat innemen, zeker nu in dit jaar de Slag bij Vlaardingen wordt gevierd. Een duidelijke uiting van die omslag zie ik bij de realisering van het Vlaardingencultuurhuis in de Broekpolder."

Wat is het mooiste plekje?

"Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik heb gewerkt en gewoond in de omgeving van de Oost- en Westhavenkade met als centrum de Oude Haven. Daar kan ik van genieten. De sfeer en de panden spreken mij erg aan aan. Daarnaast natuurlijk de Broekpolder, zeker nu met het archeologisch erf."

Hoe ben je in de kunstwereld terecht gekomen?

"Bij mij thuis werd er niet veel over kunst gesproken, maar mijn moeder stimuleerde mij wel om mij zoveel mogelijk te ontwikkelen. Ik kwam uit een echt arbeidersgezin. Ik mocht naar het Groen van Prinstererlyceum en ik tekende al heel graag op die leeftijd. Een studie op een kunstacademie kwam niet ter sprake, maar al snel vond ik op twintigjarige leeftijd een atelierwoning in de Landstraat. Daar ontwikkelde ik mijn schilder- en tekentalent."

Wat voor kunstenares ben je?

"Alles heb ik mij zelf aangeleerd. Een echte autodidact dus. Maar mijn werk is wel getest door kunstkenners en daardoor heb ik een academische lesbevoegdheid gekregen en kan ik cursussen geven."

Al 25 jaar lang?

"Dat vind ik heerlijk. Ik dring mijn voorkeur niet op bij mijn cursisten over mijn kijk op kunst en cultuur en mijn werkwijze. Ik geef ze de vrije hand, maar ik leer ze wel de juiste technieken om een werk ook kwaliteit te geven. Ik zie soms heel verrassende resultaten."

Je specialiteit?

"Voor mij is de Verlichting in de 18de eeuw een ijkpunt. Op dit moment werk ik aan een vrij filosofisch onderwerp, hoe de mens zijn identiteit ontleent aan een vergelijking met andere, met dieren, met de rest van de natuur en dat verwerk ik in een serie van schilderijen en tekeningen."

En nu een tentoonstelling?

"Duurt nog even, maar die wordt geopend op zaterdag 7 april om 15.00 uur precies in Kade 40."

Meer berichten

Shopbox