De boomstamkano vaart! Kinderen van de kbs De Hoeksteen maken er de eerste vaart mee. "Ik was niet bang maar het was wel een beetje vreemd en even wennen. In de kano zit je wel laag en dicht bij het water." (Foto Frans Assenberg)
De boomstamkano vaart! Kinderen van de kbs De Hoeksteen maken er de eerste vaart mee. "Ik was niet bang maar het was wel een beetje vreemd en even wennen. In de kano zit je wel laag en dicht bij het water." (Foto Frans Assenberg) (Foto: Frans Assenberg)

Replica ijzertijdkano heeft eerste proefvaart overleefd

De replica van de IJzertijdkano heeft de eerste proefvaart overleefd. Uiteraard was het een spannende gebeurtenis want een antiek vaartuig namaken, volladen met 8 kinderen en 2 volwassenen compleet met peddels het water opsturen, vereist wel veel vakkennis en durf. Alles ging goed.

Vlaardingen - Vrijwilligers en medewerkers van de Leidse Universiteit hebben in de Broekpolder uit een enorme boomstam, met eigentijds gereedschap, met eindeloos geduld en veel doorzettingsvermogen de kano (uit)gehakt. Een heuse boomstamkano. Er was veel mediabelangstelling voor de tewaterlating. Zelfs het NOS Jeugdjournaal was aanwezig. Kinderen van kbs De Hoeksteen werden voor de primeur naar de oever van de Vlaardinger Vaart gedirigeerd. Een aantal vrijwilligers van hen kreeg een reddingsvest omgegord. Gewapend met een houten peddel, gingen kinderen en bemanning aan boord van het houten scheepje. Ze hielden wel even de adem in maar het ging goed. De kano lag redelijk diep in het water en door kleine scheuren in de bodem kwam wat water binnenboord, maar de 'eeuwenoude' kano gaf geen enkele krimp. Dat zorgde voor een feestelijke sfeer en Vlaardingen was weer eens landelijk nieuws. De kinderen vonden het prachtig ondanks de natte billen. "Nee, hoor," zei Lotte van De Hoeksteen. "Ik was niet bang maar het was wel een beetje vreemd en even wennen. In de kano zit je wel laag en dicht bij het water." Ook Mitchel vond het een leuke ervaring: "Het varen ging wel goed. We moesten precies doen wat de stuurman achter in de kano aangaf. Dan weer met z'n allen rechts roeien en dan weer links. Nee, ik was niet bang dat ie om zou slaan." Andere kinderen vonden het een ongemakkelijke zit. Ook klasgenoten van hen gingen vervolgens nog het water op met de kano.

De komende tijd zullen er nog meer proefvaarten volgen en zullen onderzoekers verbonden aan de Universiteit Leiden, de verzamelde bouwgegevens analyseren en publiceren waarmee Vlaardingen ook op de wetenschappelijke kaart komt. Een boothuis voor de kano is in de maak.

Meer berichten

Shopbox