Echte Vlaardingers eten ijzerkoekjes

Vlaardinger van de Week

Na ruim 35 jaar gewerkt te hebben in de advocatuur neemt Cees van der Boom morgen officieel afscheid met een receptie van zijn collega's en relaties van het advocatenkantoor BTH. Advocaat Cees van der Boom, morgen 70 jaar, sluit een roerige periode af.
In de advocatuur is er in het laatste decennia veel veranderd.
De in Den Haag geboren advocaat en mediator was vanaf 1981 werkzaam in de haringstad en dat heeft van hem een echte Vlaardinger gemaakt.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in Den Haag en heb daarna gewoond in Voorburg en Dordrecht. In 2003 ben ik naar Vlaardingen verhuisd. Eerst was ons kantoor hier aan de Schiedamseweg, op de bovenverdieping, maar zo'n vijftien jaar geleden is het kantoor naar beneden verhuisd en ben ik boven gaan wonen. Dus lekker dicht bij mijn werk. Geen last van stress om de files. Inmiddels woon ik alweer heel wat jaartjes in Drenthe, in de buurt van Hoogeveen."

Voel je je 'n echte Vlaardinger?

"Ondanks dat ik hier niet ben geboren voel ik mij wel een echte Vlaardinger. En dat komt natuurlijk omdat ik hier 35 jaar heb gewerkt en een inkijkje heb kunnen nemen in de Vlaardingse samenleving. Verder eet ik graag een ijzerkoekje, dan ben je toch een echte Vlaardinger, heb ik mij laten vertellen."

Trots op Vlaardingen?

"Zeker wel. Ik ben een liefhebber van geschiedenis en het verleden van Vlaardingen heeft mijn belangstelling. Dan leer je de stad goed kennen. Maar ik voel ook een gevoel van trots als ik jaarlijks naar de dodenherdenking loop hier aan het Verploegh Chasséplein en het lied der Achttien Dooden hoor zingen door het mannenkoor. De stille tocht die pal langs ons huis loopt, maakt elk jaar diepe indruk. Ik sla, nu ik in Drenthe woon, geen dodenherdenking hier in Vlaardingen over."

Mooiste plekje?

"Dat is voor mij toch wel de omgeving van de Markt met de Grote Kerk. Die locatie ademt het verleden van Vlaardingen uit. Verder kan ik genieten van de Oude Haven. Met mijn vrouw heb ik menige wandeling gemaakt rond de Oost- en Westhavenkade en dat allemaal zo lekker dichtbij huis."

Waarom ben je advocaat?

"Dat is een bijzonder verhaal. Mijn vader wilde dat graag worden, maar die werd uiteindelijk accountant. Niets mis mee hoor, maar hij stimuleerde mijn interesse in het recht en ik ging rechten studeren in Leiden. Hoewel ik ook veel belangstelling had voor de studie geschiedenis."

Wat maakt het werk zo bijzonder?

"Het is spannend, afwisselend en uitdagend. Het is elke dag weer anders, zeker als je piketdienst hebt. Dan word je voor alle zaken opgeroepen door de politie om een overtreder bij te staan. Meestal gaat het om winkeldiefstallen of lichte geweldsdelicten, maar er zitten natuurlijk ook zwaardere gevallen tussen."

Wat is je specialisatie?

"In het bijzonder doe ik arbeidsrecht en adviseer ik bedrijven. Verder doe ik strafrecht en ik heb veel zaken behandeld in het jeugdrecht. Jonge mensen die op de één of andere manier in de problemen zijn gekomen. Ik probeer die met gesprekken weer op het juiste pad te krijgen.''

Wel eens iets heel bijzonders meegemaakt?

"Ik stond ooit een winkeldief bij die zijn leven gebeterd leek te hebben. Hij bracht dit ook zo over aan de rechter. Na afloop vroeg hij of ik nog iets wilde eten. Ik aarzelde, maar dacht: waarom niet. In een vloek en een zucht was hij terug, bleek hij het broodje met beleg uit de kantine van de rechtbank gestolen te hebben."

Meer berichten

Shopbox