Kors Voorbach bekijkt nog eens de tekeningen van de aanleg van de Hoekse Lijn. (Foto: Peter Spek)  
Kors Voorbach bekijkt nog eens de tekeningen van de aanleg van de Hoekse Lijn. (Foto: Peter Spek)   (Foto: Peter Spek)

Kors Voorbach denkt mee over metro

Vanuit zijn woonkamer ziet hij de Hoekse Lijn nog steeds niet rijden. Kors Voorbach weet van de hoed en de rand en waarom de veelbesproken metro nog niet operationeel is. Als lid van de begeleidingscommissie Hoekse Lijn wordt hij door de RET nauwgezet op de hoogte gehouden van de vertraging van inmiddels meer dan een jaar.

VLAARDINGEN – "Laat voorop staan, dat wij het als begeleidingscommissie natuurlijk ook niet leuk vinden dat de metro nog steeds niet rijdt. Tot aan de vijfde maand liep alles volgens plan, maar diefstal van twee kilometer kabel langs het spoor en niet op elkaar afgestemde software tussen metro en veiligheidssysteem, bracht de klad in de planning", zegt Kors Voorbach.
Vier jaar geleden zag de Vlaardinger een advertentie met daarin een oproep aan Vlaardingers om zich beschikbaar te stellen voor een begeleidingscommissie die meedenkt over de totstandkoming van de nieuwe metrolijn tussen Hoek van Holland en Schiedam. "Omdat ik al bijna heel mijn leven pal langs de spoorbaan woon, was ik geïnteresseerd in die nieuwe vorm van vervoer. Er werd op een bijeenkomst in het Delta Hotel beloofd dat de begeleidingscommissie de nodige inspraak zou krijgen. Daarom besloot ik me aan te sluiten."

De Vlaardinger heeft geen spijt. Achttien andere Vlaardingers namen ook die stap. "Er wordt door de projectleider open en eerlijk gecommuniceerd en als wij opmerkingen of vragen hebben worden die serieus genomen en als het past in de werkzaamheden ook daadwerkelijk uitgevoerd."
Een belangrijk succes boekten Voorbach en zijn begeleidingscommissie met het bijna volledig in stand houden van de stations Centrum en Oost. "Het was aanvankelijk de bedoeling dat deze treinstations met grote historische waarde een moderne aanblik zouden krijgen. Wij hebben er op aangedrongen om zoveel mogelijk de huidige uitstraling te handhaven en daar is gehoor aan gegeven. Als wij er niet bovenop hadden gezeten waren de stations omgetoverd tot moderne metrostations zoals is gebeurd met station West." Inmiddels heeft Voorbach de toezegging gekregen, dat de metro gaat rijden als de scholen na de zomervakantie weer open gaan. "De komende maanden wordt de lijn getest, hopelijk gaat daarbij niets mis."
De 78-jarige Vlaardinger heeft tijdens de laatste vergadering gehoord over het voornemen van de RET om tussen 30 juni en 28 augustus onderhoud te plegen aan tramlijn 24, waardoor deze niet beschikbaar is. "Wij hebben meteen gezegd dat dat niet kan. Vlaardingers kunnen dan, als het verkeer vastloopt, met vervangende bussen de stad niet meer uit. Dat is onwenselijk!''

Meer berichten

Shopbox