Foto: Britt Planken

Mensenmens met hart voor dieren

Vlaardingen - Kees de Krieger is dol op het buitenleven en dieren, maar ook op mensen. In het werk als beheerder van Stadsboerderij Holywood vond hij 38 jaar geleden zijn ultieme baan. Hij zegt er zelf over: "Het is een bepaalde liefde, het werk zit in mijn hart." Nog altijd biedt de boerderij hem mooie uitdagingen en momenten vol verwondering. Zeker sinds Holywood geprivatiseerd is en verder gaat als een stichting, met alleen Kees als betaalde kracht vanuit de gemeente. Samen met een hechte groep vrijwilligers en stagiaires heeft hij sindsdien ingezet op educatieve activiteiten van een bedrijfsmatige boerderij. En juist dat samenwerken en doorgeven van waardevolle kennis over dieren aan anderen - veelal jongeren - maakt dat Kees zijn baan de leukste van de wereld vindt!

Waar ben je geboren?
"In de Van der Werffstraat in de Westwijk. Ik ben 100% een echte Vlaardinger!"

Hoe kwam je ooit bij Holywood terecht?
"In 1980 werkte ik op de afdeling Groenonderhoud van de gemeente. Ik was heel leergierig en mocht daarom eens een dagje meedraaien op de kinderboerderij. Ik wist meteen: dit wil ik gaan doen. Het was net als verliefd worden. Ik heb vijf jaar lang bij mijn baas gezeurd, tot ik de benodigde cursussen mocht volgen en beheerder van de dierenweides en kinderboerderij kon worden."

Wat vind je het mooiste aan jouw werk?
"De diversiteit; ik heb met mensen en dieren te maken. Ik leid stagiaires op, moet netwerken én begeleid leerlingen van de Ericaschool. Het is voor die jongeren heel laagdrempelig hier, terwijl ze toch met andere mensen te maken krijgen. Het is heel leuk om hen te zien groeien."

Wat was een hoogtepunt uit de 38 jaar dat jij hier werkt?
"Niet per se een positief hoogtepunt, maar het moment dat de gemeentesecretaris hier stond en zei: je zit in de bezuinigingsronde. Daar heb ik twee nachten niet van geslapen. Ik ben toen tussen die beestjes gaan staan. 'Wat moet er dan met jullie?', vroeg ik me hardop af. Toch heeft de privatisering veel goeds gebracht. Een positief hoogtepunt is dat bezoekers kunnen zien waar hun voeding vandaan komt. Zo is er al geitenmelk en is ons varkensvlees straks bij een plaatselijke gerenommeerde slager te koop!"

En een persoonlijk hoogtepunt?
"Ik denk de eerste bevalling van een koe die ik zelf deed. Dat vond ik wel spannend. Inmiddels heb ik daar veel ervaring mee. Afgelopen jaar was er nog een stuitligging en dan bel ik geen dierenarts hoor. Dat is cool, doen we gewoon zelf."

Hoe kijk jij tegen de verkoop van vlees van jullie eigen erf aan?
"We hebben sinds de privatisering heel veel kunnen verbeteren op het gebied van dierenwelzijn. Daar ben ik echt heel trots op. De varkens hebben een eigen varkensbos om in te scharrelen. Je ziet dat ze een goed leven hebben gehad. Ik sta achter een uitspraak van Arno Wapenaar: je hoeft niet per se vlees te eten. Maar als je het eet, weet dan wel wát je eet."

Zijn er dieren op de boerderij die extra speciaal voor je zijn?
"Met sommige dieren heb ik echt een band. Met koe Jenny bijvoorbeeld. En er is één varken, dat is echt een scheet. En Bas natuurlijk, onze erfhond die vorig jaar overleed. Hem had ik nog als pup gehaald."

Wat maakt Holywood nou zo bijzonder?
"Het is een uniek plekje. Ik wil graag dat dit voor Vlaardingen behouden blijft. Daarnaast trekken we bezoekers uit de hele regio. Wij zijn de enige stadsboerderij waar je in de zomer tussen de dieren kunt lopen. En het educatieve aspect van het stukje bedrijfsmatige boerderij natuurlijk."

Wat is jouw toekomstdroom?
"Samen met mijn vrouw gezond oud worden. Ik heb echt een wereldbaan, maar het is best zwaar werk. Ik hoop dat ik het kan blijven uitvoeren. En dat Stadsboerderij Holywood blijft evolueren."

Meer berichten