Walter van der Corput aan het werk op de RK begraafplaats op het Emaus. "De steen weer recht te zetten, alles goed schoon te maken en de tekst weer zichtbaar te maken", legt hij uit (Foto: Peter Spek).
Walter van der Corput aan het werk op de RK begraafplaats op het Emaus. "De steen weer recht te zetten, alles goed schoon te maken en de tekst weer zichtbaar te maken", legt hij uit (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

Walter van der Corput knapt graven op

Een hernieuwde kennismaking met Vlaardingen leverde een bijzondere gebeurtenis op voor Walter van der Corput. Hij ontdekte na ruim een halve eeuw, dat het graf van zijn ouders op de RK begraafplaats op het Emaus nog niet was geruimd, maar in een erbarmelijke staat verkeerde. En niet alleen het graf van zijn vader en moeder, maar ook de andere graven leken al jaren geen bezoekers meer gehad te hebben.

Vlaardingen - Walter van der Corput gaat er goed voor zitten. "Het verhaal is bijzonder. Ik woon al vanaf mijn 20e in Ridderkerk, maar ben in Vlaardingen geboren en heb de eerste 20 jaar hier doorgebracht. Mijn zus woont in Amerika en was vorig jaar bij ons op bezoek. Zij wilde graag nog eens Vlaardingen zien. Dat wilde ik ook wel. Sinds mijn vertrek was ik er nooit meer geweest. Zij wilde graag de Hoogstraat zien en de molen Aeolus. Toen wij daar op de Kortedijk stonden, keken wij eigenlijk recht op de begraafplaats Emaus", aldus Walter van der Corput. Een bezoekje aan deze begraafplaats, waarbij zowel Walter van Corput als zijn zus ervan uitgingen, dat het graf van hun ouders na ruim een halve eeuw al was geruimd, werd de volgende stopplaats. "Tot onze grote verbazing zagen wij dat het graf nog niet was geruimd, maar het zag er erbarmelijk slecht uit. Daar moest wat aan gebeuren zeiden wij in koor." Walter van der Corput dook nog eens in de papieren en legde contact met de Historische Vereniging Vlaardingen. Het bleek een familiegraf te zijn met een eeuwig durend grafrecht. "Met dit verhaal in ons achterhoofd ben ik vorig jaar begonnen om het familiegraf op te knappen. De steen weer recht te zetten, alles goed schoon te maken en de tekst weer zichtbaar te maken." Na deze klus keek Walter van der Corput eens om zich heen op de begraafplaats en zag tientallen verwaarloosden graven. "Een afspraak met een oud-collega was snel gemaakt en samen zijn wij begonnen om ook de andere graven een opknapbeurt te geven." Walter van der Corput komt nu met enige regelmaat naar Vlaardingen om de voor hem onbekende graven van mensen die al tientallen jaren geleden zijn overleden en geen nabestaanden meer hebben, op te knappen. "Ik zie ook bijna niemand een bezoek brengen aan deze overledenen, maar als blijk van respect wil ik die graven opknappen en zorgen dat dit deel van de begraafplaats er goed uitziet." Naast zijn oud-collega komt ook zijn dochter af en toe helpen. "Het is een zwaar karwei om die grafstenen weer op de goede plaats te zetten en daarbij zorg ik ook dat de tekst leesbaar wordt." Walter van der Corput en zijn dochter hebben afgesproken, dat zij na hun overlijden in dit familiegraf met een urn bijgezet willen worden.

Meer berichten