Meesterslager Arno Wapenaar (links) en voorzitter van stichting Stadsboerderij Holywood Jordi van der Poel. Sinds deze week is het vlees van Holywood-varkens verkrijgbaar bij de Culinaire Slagerij. (Foto: Britt Planken)
Meesterslager Arno Wapenaar (links) en voorzitter van stichting Stadsboerderij Holywood Jordi van der Poel. Sinds deze week is het vlees van Holywood-varkens verkrijgbaar bij de Culinaire Slagerij. (Foto: Britt Planken) (Foto: Britt Planken)

Kwaliteitsvlees van de Stadsboerderij

Culinaire Slagerij Wapenaar en Stadsboerderij Holywood hebben de handen ineengeslagen. Een opmerkelijke samenwerking, maar wel in positieve zin!

VLAARDINGEN - Sinds afgelopen maandag liggen er bijzondere burgers en gehaktschnitzels in de toonbanken van de drie Wapenaar filialen. De oorsprong is slechts een paar kilometer verderop te vinden, op het erf van Stadsboerderij Holywood in de Holy. Gedurende het jaar worden daar biggetjes geboren. Bezoekers kunnen hen zien opgroeien en wroeten in de varkensbossen. Na ongeveer 9 maanden worden ze bij een ambachtelijke slachterij zo stressloos mogelijk geslacht. Zo gaat het al iets meer dan een jaar en tot op heden werd het scharrelvlees alleen bij Holywood verkocht. Maar nu dus ook bij de culinaire slagerij!         De samenwerking is overigens niet over een nachtijs gegaan. Ruim een jaar geleden stapte Jordi van der Poel, voorzitter van stichting Stadsboerderij Holywood, naar de slagerij met zijn aanbod. "Van sommige delen van het varken konden wij niets moois maken. En daarnaast willen we dat onze producten van begin tot eind kwaliteit uitstralen", verklaart hij. Dan zit je bij de meest luxueuze slagerij van Vlaardingen inderdaad goed, al duurde het wel even voor het familiebedrijf overtuigd was. "We wisten niet hoe de mensen er tegenover zouden staan", legt Wapenaar uit. "Maar die confrontatie durven we nu wel aan. Je hebt tegenwoordig zoveel merkjes en sterretjes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is gewoon een goed stuk vlees waarvan je weet dat het op een goede manier is grootgebracht!"

 

Ideaalbeeld

Dat past precies binnen het ideaalbeeld van Wapenaar: bewuste vleesconsumptie. Weet waar je vlees vandaan komt en hoe het dier heeft geleefd. De slagerij merkt dat ook onder consumenten de vraag naar transparantie toeneemt. Met de boerderij op fietsafstand kan dat eigenlijk niet beter. "Dit is toch het meest mooie voorbeeld? Hoe transparant wil je het hebben?!", vraagt Wapenaar zich hardop af.
De Vlaardingse varkens zijn van een duurzaam ras en krijgen duurzaam voer. Ze blijven na de geboorte nog twee maanden bij hun moeder, een maand langer dan in de reguliere veehouderij. Daarna krijgen ze alle ruimte om te leven en spelen in het varkensbos en géén antibiotica of andere preventieve behandelingen. Daarnaast ontvangen ze veel liefde - zowel van de verzorgers als bezoekers van de boerderij. "Die omstandigheden zorgen ervoor dat je een gezond en vitaal varken krijgt", stelt Van der Poel. "Ook in het slachthuis geven ze steeds aan dat ons vlees echt heel goed is." Het blijkt ook mee te vallen hoeveel mensen aan het idee moeten wennen. Holywood is inmiddels wel gewend aan de positieve reacties, maar voor Wapenaar was het een fijne bevestiging. "Een aantal klanten is zelfs al op de stadsboerderij gaan kijken!" Er kleeft slechts één nadeel aan het vlees: het is uiteraard beperkt verkrijgbaar. Om de twee weken komt er nieuwe voorraad.

Meer berichten