Foto: Frans Assenberg

Vluchtelingenwerk naar wijkcentrum Rotterdamseweg

Vlaardingen - Vanwege de aanstaande sloop van het kantoor van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland is de organisatie nu ondergebracht in het wijkcentrum aan de Rotterdamseweg. Tijdens de opening, die werd verricht door wethouder Versluijs, werd kraakhelder dat 'meer vrijwilligers hard nodig zijn'.

Samen met Maria Kluin is teamleider Mirjam van Vliet verantwoordelijk voor de vele taken die Vluchtelingenwerk in de loop der tijd op haar bordje heeft gekregen. Mirjam: "Maria is meer betrokken bij het beleid, op drie locaties, terwijl ik mij meer bezighoud met de uitvoering hier in Vlaardingen. Ik geef leiding aan de vrijwilligers en al de zaken daartussen." VluchtelingenWerk heeft maar een klein aantal mensen in dienst, de meeste medewerkers zijn vrijwilligers. Daaraan is altijd behoefte: "Op kantoor zijn nu ongeveer 24 vrijwilligers actief, dan hebben wij nog zes coaches, vijf taalcoaches en 24 taaldocenten. De meesten zijn Vlaardingers en ja, er zijn ook ouderen bij. De oudste is net 70 geworden, maar er zijn ook 18-jarige stagiaires, die reken ik ook tot de vrijwilligers."
Het belang van vrijwilligers voor VluchtelingenWerk is daarmee wel aangetoond, maar zijn er genoeg? "Nee, we zij er eigenlijk altijd naar op zoek. Zeker naar coaches in Vlaardingen die mensen wegwijs maken in de stad. Onlangs zijn een paar maatschappelijk begeleiders gestopt en enkele zijn minder gaan werken omdat zij in een betaalde baan hun brood gaan verdienen. Ook onze afdeling inburgering is altijd op zoek naar taalcoaches. Als maatschappelijk begeleider ben je vanaf het eerste moment dat een vluchteling in Vlaardingen komt wonen, het aanspreekpunt. Er komt dan eerst nog een huisvestingsbegeleider in beeld die samen met de vluchteling de aangeboden woning bezichtigt. Daarna wordt de begeleider aan de vluchteling gekoppeld die hem of haar gaat helpen met het aanvragen van allerlei regelingen, zoals een uitkering, een zorgverzekering enzovoort."

De vrijwilligers worden voor hun werkzaamheden niet betaald. Wel kunnen zij onkosten declareren. VluchtelingenWerk Vlaardingen ziet er op toe dat zij af en toe 'in de watten worden gelegd' door middel van een gezellig dagje uit. Ook is er wat leuks met Kerst en Sinterklaas. Maar ondanks deze uitingen van waardering kan VluchtelingenWerk Vlaardingen nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Mirjam van Vliet: "We kunnen zeker nog een stuk of tien wegwijscoaches gebruiken die mensen op weg helpen die nog niet bemiddelbaar naar een betaalde baan zijn en hen wegwijs maken in de stad.
Interesse? 010-4346728.

Meer berichten