Foto: Peter Spek

Filmfestival

Ik ben geen fervent bioscoopbezoeker, zeker niet. Ook niet na de komst van de bioscoop aan het Veerplein, wat ik overigens wel had verwacht, maar een keer per jaar haal ik de schade ruimschoots in door een bezoek te brengen aan het Filmfestival in Rotterdam. Dat is niet zomaar een bioscoopje pakken, maar een soort heilig moeten. Daar moet je bij zijn. Ik pak dan de Volkskrantdag met vijf films op een dag.
Afgelopen zondag was het weer zover. Dan trekken tienduizend filmliefhebbers door het centrum van Rotterdam van filmzaal naar filmzaal. Ik kies meestal voor filmzalen in LantarenVenster op de Kop van Zuid. Op die dag is er wat films betreft overigens niets te kiezen. Die worden voor je uitgezocht en zijn meestal de betere of meer bijzondere films die op het Filmfestival gedraaid zijn.

Het levert een speciaal sfeertje op

Het levert een speciaal sfeertje op op die zondag. Bezoekers met rugtassen gevuld met broodjes, die tussen twee films door, vaak zittend op de grond, worden genuttigd en aangevuld met koffie uit de thermoskan. Het is kostelijk om dat te zien en jong en oud kijkt daar niet van op. Dat maakt het Filmfestival in Rotterdam zo bijzonder. Ik heb vrienden die het Filmfestival gebruiken om zich een week lang onder te dompelen in het kijken naar films. Hoeveel? Ik hoor aantallen van veertig. Daar moet ik niet aan denken. Het Filmfestival geeft wel een brede kijk op de wereld en dat maakt het bezoek bijzonder. Filmmakers komen vaak dichtbij de echte werkelijkheid, of dat nu naast de deur is of heel ver weg.
En dat was afgelopen zondag niet anders. Ik zag vier prachtige films. Prachtig is misschien niet de juiste benaming, maar films die inderdaad iets bij je achterlaten. Waaronder een Nederlandse productie van filmmaker Marleen Jonkman. Zij liet in Messie and Maud, haar speelfilmdebuut, zien hoe een onvervulde kinderwens kan zorgen voor heftige menselijke reacties. Een andere film gaf een kijkje in de jaren tachtig met Nico, 1988, een film over zangeres Christa/Nico die Europa rondtrekt met een muziekband. Aanraders!

Meer berichten