De in het Vlaardingse ABC besproken voorwerpen bevinden zich in het Streekmuseum, dan wel hebben er mee te maken (Omslagfoto: PR).
De in het Vlaardingse ABC besproken voorwerpen bevinden zich in het Streekmuseum, dan wel hebben er mee te maken (Omslagfoto: PR). (Foto: Frans Assenberg)

Historische onderwerpen ludiek en poëtisch beschreven

Vlaardingen - ' In de serie boekjes 'van 't Oft naar 't Oofd' van Streekmuseum Jan Anderson valt nummer 47 op. Het is bijna in zijn geheel op rijm gezet. Auteur Kees Plaisier heeft er een vrolijk exemplaar van gemaakt. Hij houdt daarmee Vlaardingen een poëtische spiegel voor.

Vlaardingse ABC, een Vlaardings alfabet aan de hand van voorwerpen uit de collectie van Streekmuseum Jan Anderson', luidt de volledige titel deze dichtbundel. In zijn voorwoord zegt Anderson erover: "Rotterdammer Kees Plaisier heeft in deze uitgave Vlaardingse onderwerpen uit onze rijke historie op een ludieke manier beschreven." Plaisier is niet alleen dichter, hij is ook adviseur van musea, museumvrijwilliger en auditor voor het Museumregister. Zijn dichtkunst laat een eigen stijl zien die hem veel vrijheid geeft. Het ABC begint met 'A': een soort ode aan een bord van de ANWB. Het verhaal speelt zich af rond het aloude wagenveer van Vlaardingen naar Pernis: 'het wagenveer maakt indruk / het bovendek kon omhoog en omlaag / bij eb en vloed / ze floreerden in Vlaardingen / de 3 voer recht over, de 4 schuin naar rechts / en de 5 was reserve / maar ze werkten, tot 1967 althans / toen de Benelux-tunnel kwam / Koningin Juliana heeft ten afscheid meegevaren / en menig Vlaardinger pinkte een traantje weg.' Het ANWB bord met de aanwijzing naar 'Veer Pernis' was toen niet meer nodig en belandde in het Streekmuseum. De 'J' behoort toe aan bakker De Jong. 'Vlaardingers zijn zoetekauwen / naar verluidt vanwege de visserij / op zee was alles ziltig / en dan wil je wel eens wat / onder de bakkers in de stad was De Jong een bijzondere / hij verzorgde vele grote diners / in de Harmonie. Deze bakker had aan de achterkant (waarschijnlijk van zijn bakkerij) aan de Westhavenkade een automaat waaruit kroketten konden worden getrokken, een primeur toen. De Jong verkocht net als zijn collega Hazenberg ijsmoppen. Naast deze twee onderwerpen gaat het bundeltje ook over de Bloementrappen van Wilma Kuil en producent Tomaello, over een oude collectebus, het Delta Hotel, het Stadsjuweel, een tolbord en nog veel meer. De besproken voorwerpen bevinden zich in het Streekmuseum, dan wel hebben er mee te maken.

Meer berichten