Shannon Groen werkt hard om haar droom uit te laten komen, deelname aan het EK in Lissabon. (Foto: Peter Spek)
Shannon Groen werkt hard om haar droom uit te laten komen, deelname aan het EK in Lissabon. (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

Droom kost Shannon duizenden euro's

VLAARDINGEN – Het filmpje op YouTube ziet er spectaculair uit. De Vlaardingse Shannon Groen springt, danst en maakt de meeste ingewikkelde salto's. En zij niet alleen. Een hele groep gaat bijna synchroon aan het werk op de vloer en het beeld verandert zo snel met een arabier, flikflak en dubbele salto's dat het bijna niet te volgen is.

De 23-jarige Shannon Groen maakt deel uit van de nationale Teamgym-ploeg die in voorbereiding is op plaatsing voor de Europese Kampioenschappen die in oktober in Lissabon worden gehouden: een droom voor Shannon Groen. Teamgym is een aparte discipline binnen de turnsport, ontwikkeld door de Europese Gymnastiek Unie. "De sport is ontstaan in Scandinavië waar in 1996 de eerste wedstrijden werden georganiseerd. Teamgym bestaat uit drie onderdelen met mini-trampoline, tumbling en een vloeroefening", zegt Shannon. Verder is het beheersen van een goede techniek bij de sprongen belangrijk en natuurlijk het teamwork bij de gezamenlijke uitvoering op de vloer. "Een team bestaat uit acht tot twaalf personen", zegt de Vlaardingse, die noodgedwongen de overstap maakte van turnen naar teamgym. "Ik raakte geblesseerd aan mijn pols en kon niet meer op niveau turnen, maar wilde de sport niet vaarwel zeggen. Mijn oog viel op teamgym." Shannon Groen was een getalenteerde turnster, eerst bij Leonidas Dovido, later bij Triade.

"Ik heb het geschopt tot de landelijke tweede divisie, en als ik niet geblesseerd was geraakt, had ik nog veel verder kunnen komen", blikt Shannon terug op haar turncarrière. Inmiddels is zij van vaste waarde voor de Nederlandse ploeg en wordt er hard gewerkt om in maart kwalificatie af te dwingen voor het EK. "Teamgym is een sport die in Zweden en Finland erg populair is, maar verder in Europa steeds meer wordt beoefend. Deze twee landen zijn dan ook veruit de sterkste, maar wij komen steeds dichterbij." Om echter op het Europees toneel te kunnen acteren moet de Vlaardingse zelf 2000 euro inbrengen. "Teamgym is geen olympische sport en wordt daarom financieel niet ondersteund door de Nederlandse Gymnastiekbond. Gelukkig krijg ik wel een T-shirt en een trainingspak, maar verder moet ik alles zelf betalen." Shannon is daarom een actie gestart om geld in te zamelen voor haar trip naar Portugal. "Ik hoop dat ik het geld bij elkaar kan krijgen. Het zou jammer zijn als ik mij kwalificeer, maar geen geld heb om af te reizen." Wie haar droom wil laten uitkomen kan haar steunen via NL51 ABNA 0623991039. Kijk ook eens op: https://www.youtube.com/watch?v=ImMNMRY_bxI om Shannon in actie te zien.

Meer berichten