Foto: Peter Spek

Valpartijen veroorzaken vaak veel leed

Vlaardingen - Mariëlle van Santen is duidelijk: "Er kan veel leed voorkomen worden als ouderen bedacht zijn op een plotselinge val en weten wat zij moeten doen."

Van Santen houdt op 8 februari, in samenwerking met Tzorg, in wijkcentrum West een middag waar informatie wordt gegeven over hoe te handelen bij een val. "Een val veroorzaakt vaak veel leed. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Vooral ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Dat zorgt dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. Niet meer naar de kaartclub, de koffie-inloop of de vriendin drie straten verderop. Vaak leidt dat tot eenzaamheid en een slechtere conditie", legt Mariëlle van Santen uit. "Aan het voorkomen van valpartijen is aardig wat te doen. Het zijn vaak heel simpele oplossingen. Veel valpartijen vinden in huis plaats en een goede check van de woonomgeving is daarom geen overbodige luxe. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de verlichting, maar ook met draden die door het huis lopen. Liggen die niet gevaarlijk op de grond. Is de trap veilig met bijvoorbeeld antislip materiaal? Draag daarbij stevige schoenen met voldoende profiel en een lage hak. Zo zijn er nog meer zaken aan te wijzen die een val kunnen voorkomen." Ook de lichamelijke conditie is van belang.

Goede conditie geeft zekerheid bij bewegen

"Een goede lichamelijke conditie geeft zekerheid bij het bewegen en zorgt vooral voor een goede balans van het lichaam. Laat daarnaast regelmatig de ogen controleren want een goed zichtvermogen kan een val voorkomen." Mariëlle van Santen: "De deelnemers worden 8 februari ook gestimuleerd te voldoen aan de landelijke beweegnorm voor senioren. Dat is 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen. Dat voorkomt veel valpartijen." Na de valpreventie-middag komen er nog drie donderdagmiddagen om verder in te gaan op de theorie en de praktijk en het verbeteren van de conditie. "Met thuiszorginstelling Tzorg en Seniorenwelzijn, die bij de mensen thuis komen en daardoor een goed beeld van de problematiek hebben, bieden wij een totaalpakket en geven advies om na die sessies verder te gaan met bewegen." De middagen zijn niet alleen bedoeld voor senioren. "Voor Vlaardingers die een operatie hebben ondergaan of andere klachten hebben die hun lichaam uit balans kan brengen, is de valpreventievoorlichting ook uitstekend geschikt." De eerste middag is gratis, de drie vervolgmiddagen kosten 5,00 euro. Informatie: 06-50258370.

Meer berichten