Argos Mobiel wordt uitgebouwd tot vervoer voor iedereen

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN – Tot vreugde van duizenden meest oudere passagiers blijft Argos Mobiel bestaan, maar in een andere vorm. Niet meer met chauffeurs die vanuit hun uitkering moeten doorstromen naar een vaste baan, want daar kwam het in de praktijk niet goed van, maar met vrijwilligers. En niet meer met elektrische karretjes die aan overdekte fietsen deden denken, maar met nieuwe en meer comfortabele elektrische voertuigen die door Argos Zorggroep worden gefinancierd. ,,Want wij geloven in het concept,'' zegt Edwin Wulff, bestuursvoorzitter van Argos Zorggroep.

De chauffeurs werden in de afgelopen jaren geleverd door Stroomopwaarts. De karretjes werden geëxploiteerd door DAM-Nederland. Deze twee partners in Argos Mobiel vallen er nu uit. Hooguit heeft Stroomopwaarts nog enige betrokkenheid als mensen met een uitkering om toestemming vragen om vrijwilligerswerk te mogen doen als chauffeur. Stroomopwaarts zal die toestemming verlenen op voorwaarde dat sollicitaiegesprekken en de kans op vast werk voorgaan.

Argos Zorggroep heeft de gemeentebesturen van Schiedam en Vlaardingen bereid gevonden om Argos Mobiel als vrijwilligersinitiatief te ondersteunen. Beide gemeenten steken er dit jaar vijftigduizend euro in, zo nodig te verdubbelen. Ondertussen wordt dit jaar benut om te zien welke oplossing gevonden kan worden voor de langere termijn. Argos Mobiel wordt nu vooral gebruikt door ouderen, maar het doel is dat dit voer voor iedereen beschikbaar komt. De gemeenten willen daar ook de gemeente Maassluis bij betrekken alsmede andere partijen in de samenleving. Argos Zorggroep wil dat ook. Bestuursvoorzitter Edwin Wulff heeft zich voorgenomen om ook de Frankelandgroep en de Zonnehuisgroep te interesseren voor deelname in het project.

,,Heuglijk nieuws!'' zei Wulff, toen hij dinsdagmiddag in DrieMaasStede bekendmaakte dat de gemeenten Schiedam en Vlaardingen bereid zijn om Argos Mobiel als vrijwilligersinitiatief te steunen. Argos Zorggroep heeft zelf een groot vrijwilligersnetwerk en ook de gemeenten Schiedam en Vlaardingen hebben vrijwilligerscentrales. Ze hopen tientallen vrijwilligers te vinden die als chauffeur actief willen worden. Je moet natuurlijk een rijbewijs hebben, maar ook een rustig rijgedrag en een dienstverlenende uitstraling.

,,Ook wij zijn verheugd,'' zei wethouder Cees Oosterom namens de gemeente Vlaardingen. ,,Argos Mobiel bestaat in Vlaardingen sinds 2013 en in Schiedam sinds 2014 en in die paar jaar is het een succes geworden. Liefst 17.000 mensen maken er gebruik van.''

De Schiedamse wethouder Patricia van Aaken zei dat Argos Mobiel in een enorme behoefte voorziet, vooral bij ouderen die slecht ter been zijn en het veel te ver lopen vinden naar een winkelcentrum of de dagbesteding. ,,Steeds een taxi nemen is te begrotelijk voor mensen die niet veel te makken hebben,'' zegt wethouder Van Aaken.

De Schiedamse verkeerswethouder Marcel Houtkamp vindt Argos Mobiel maatschappelijk zeer belangrijk. ,,Het reguliere openbaar vervoer komt niet meer overal. Het wordt zelfs steeds minder,'' zegt Houtkamp. ,,Om een voorbeeld te noemen: er is geen bushalte bij de Beukenhof. Vanaf de metro is het te ver lopen naar het crematorium en de begraafplaats. Dan is het goed dat Argos Mobiel er is.''

Op den duur zal Argos Mobiel kunnen uitgroeien tot een dekkend systeem van aanvullend openbaar vervoer voor de korte afstand.

De bedenkster van Argos Mobiel, Karin Hersbach, benadrukt dat je geen bewoner of cliënt van Argos Zorggroep hoeft te zijn om van Argos Mobiel gebruik te kunnen maken. Het belangrijkste voor de korte termijn is voldoende gemotiveerde vrijwilligers te vinden. De eerstkomende tijd zal de capaciteit mogelijk wat minder zijn, maar naarmate er meer vrijwilligers komen kan Argos Mobiel ook worden uitgebreid naar de avonduren.

Vrijwilligers kunnen zich melden via argosservices@argoszorggroep.nl of 010-4278390.

Meer berichten