Schrijffout uit 1868 veranderde zijn naam

Vlaardingen - Hij snuffelt al bijna twintig jaar in de geschiedenis van Vlaardingen. Vrijwilliger Gerard den Hertog doet dat op het Vlaardingse stadsarchief in het gezichtsbepalende voormalige gemeentehuis van Vlaardinger Ambacht aan het Emaus. De Vlaardingse geschiedenis is daar voelbaar en Gerard den Hertog werkt daar om alle gegevens uit vervlogen tijden uit vuistdikke met de hand geschreven boeken te digitaliseren. Voor de Vlaardinger is dat inmiddels zijn levenswerk geworden en naast vakanties laat hij geen moment voorbij om, gedisciplineerd als hij is, de geschiedenis van Vlaardingen in de computer te zetten en zichtbaar te maken voor belangstellenden.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in Nederlands Indië. Mijn vader was als militair daar gelegerd en mijn moeder ging hem achterna. Toen ik anderhalf jaar was gingen wij terug naar Nederland en woonden daarna nog in Rotterdam-Zuid, Overschie en vertrokken toen weer voor drie jaar naar Curaçao, waar ik de eerste drie klassen van de basisschool doorliep. Na die tijd woonden wij nog even in Schiedam om ons definitief te vestigen in Vlaardingen."

Voel je je een echte Vlaardinger?

"Ondanks dat ik hier niet ben geboren, voel ik mij wel een echter Vlaardinger. Dat komt doordat ik lang heb gewerkt bij de brandweer en alle hoeken en gaten van de haringstad heb gezien en natuurlijk later als vrijwilliger bij het stadsarchief, waar ik de geschiedenis van de stad heb leren kennen."

Ben je trots op Vlaardingen?

"Ik vind Vlaardingen een fijne stad om in te wonen. Ondanks dat de leegstand in het centrum een probleem is, vind ik het erg gezellig in het centrum met de vele eetgelegenheden. Het geeft een ongedwongen en nog altijd een veilig gevoel."

Ons mooiste plekje?

"De omgeving van de Olsthoornplas, het gebied tussen Vlaardingen en Schipluiden. Daar wil ik graag naartoe wandelen, maar ik vind ook de Grote Kerk op de Markt erg mooi om te zien."

Hoe ben jij in het stadsarchief terecht gekomen?

"Twintig jaar geleden zag ik een oproep van de gemeente Vlaardingen voor vrijwilliger voor het stadsarchief. Ik had daar helemaal geen ervaring mee, maar vond het wel een uitdaging om daar aan het werk te gaan. Ik heb daar tot op de dag van vandaag geen spijt van."

Wat doe je daar precies?

"Ik digitaliseer gegevens uit vuistdikke boeken. Ik ben begonnen om alle gegevens die bekend waren uit de Franse tijd, de periode 1795 tot 1813 in de computer te zetten. Daarna heb gegevens van de burgerlijke stand gedigitaliseerd en de agenda's van de burgemeesters van voor en na 1945. op dit moment werk ik aan het overzetten van gegevens van Vlaardingers die in militaire dienst hebben gezeten."

Is het geen saai werk?

"Zo ervaar ik het niet. Ik heb leuke collega's om mijn heen en het werk is heel interessant om te doen. Dagelijks zie ik leuke maar ook verdrietige dingen voorbij komen, die zich in het verleden in Vlaardingen hebben afgespeeld".

Noem eens wat nare dingen?

"Waar ik zelf moeilijk tegen kan is het overlijden van jonge kinderen. Daar gaat vaak een hele treurige tijd aan vooraf. Dan moet ik wel even slikken, maar ik zie dan ook, dat bij de geboorte van het volgende kind, de naam van het overleden kind weer wordt gebruikt."

En vrolijke dingen?

"Dat betreft mijzelf. Ik ontdekte dat mijn verre voorouders Hartog heette, maar in 1868 ontdekte ik, dat er bij een inschrijving in de burgerlijke stand een schrijffout werd gemaakt en de naam veranderde in Hertog. En enkele jaren later kwam daar plotseling nog den voor te staan. Waarom ? Dat is uit de geschiedenis niet te achterhalen, maar wel leuk om te ontdekken."

Meer berichten