Wouter en Marlies Nagel ruilden hun succesvolle bestaan in Vlaardingen in voor ontwikkelingswerk in Zuid-Soedan. (Foto: MAF Nederland)
Wouter en Marlies Nagel ruilden hun succesvolle bestaan in Vlaardingen in voor ontwikkelingswerk in Zuid-Soedan. (Foto: MAF Nederland)

To-the-point-zijn werkt je hier tegen

''Wij missen jullie", laten Wouter en Marlies Nagel vanuit Zuid-Soedan weten aan familie en vrienden in Vlaardingen. De twee vertrokken begin vorig jaar naar dit Afrikaanse land om via MAF Nederland een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van het land. Marlies als verloskundige, Wouter als piloot.

VLAARDINGEN – Hoe is het de Vlaardingers vorig jaar vergaan? "Op een bepaalde manier went het leven hier. Hoewel het, gek genoeg, wel een heel intensief leven blijft. Soms verbaast dat mij als wij terugdenken aan ons leven in Vlaardingen, waar wij beide bijna iedere avond wel op pad waren. Hier brengen wij de avonden altijd thuis door, omdat wij om acht uur uur binnen moeten zijn", laat Marlies vanuit Zuid-Soedan weten.
"Na bijna vijf maanden zoeken en netwerken, werd ik eind juli geïntroduceerd bij de Zuid-Soedanese verloskunde-opleiding in Juba. Daar zat ik dan, tegenover de directrice, een grote, strengkijkende, Zuid-Soedanese dame. Waar ga ik beginnen?, schoot er door mijn hoofd. Communicatie werkt hier totaal anders dan in Nederland, had ik al ontdekt. To the point zijn, werkt je absoluut tegen. Je bouwt hier eerst een relatie op, voordat je een verzoek indient. Oké, daar ging ik dan: "Hoe gaat het met u"? "En met uw kinderen"? "U hebt een mooi kantoor, hoe lang bent u al directrice"? Na een minuut of tien word ik zelf het gespreksonderwerp. Ik stel mezelf voor, vertel waar ik vandaan kom en wij praten een poosje over Nederland. Dan uiteindelijk, valt het gesprek stil en gaat de directrice wat verzitten. Zou dit het juiste moment zijn om te vertellen waarom ik hier in haar kamer zit? Ik waag het er op en vertel haar dat ik verloskundige ben en graag tot ondersteuning zou willen zijn bij haar opleiding. Het gesprek verloopt positief, ik ben welkom als docent, op vrijwillige basis", schetst Marlies haar eerste sollicitatiegesprek.

Wouter Nagel vliegt naar Tonj waar een nieuwe kliniek is gebouwd voor moeder-en-kind-zorg. "Tonj is relatief lang vliegen vanuit Juba; een kleine twee uur. Ter vergelijking: Het zou meer dan drie dagen duren, als het al veilig genoeg zou zijn, om daar per auto te komen. Aangekomen in Tonj kan ik niet meer terug vliegen om voor het donker thuis te zijn.
Dat wordt een nachtje logeren. Hierdoor krijg ik de mogelijkheid om iets meer te zien van het werk van mijn passagiers. Zo ver afgelegen van de bewoonde wereld is deze kliniek een lichtpuntje voor de lokale bevolking.
Er loopt een rilling over mijn rug als ik een te vroeg geboren kindje te zien krijg. Vroeger was dit niet mogelijk, vertelt de verpleegkundige, dit kind had het nooit overleefd.''

Meer berichten