De delegatie van zowel de Protestantse Gemeente te Vlaardingen als van de Rooms Katholieke kerk. Vlnr: Jan van Adrichem, pastor Henri Egging, Thomas Bezemer en Chris van Roon. (Foto: Frans Assenberg)Groet,
De delegatie van zowel de Protestantse Gemeente te Vlaardingen als van de Rooms Katholieke kerk. Vlnr: Jan van Adrichem, pastor Henri Egging, Thomas Bezemer en Chris van Roon. (Foto: Frans Assenberg)Groet, (Foto: Frans Assenberg)

Voor de Actie Kerkbalans gaan alle kerkklokken luiden

"Meer aandacht voor de landelijke Actie Kerkbalans. Dat het voor een organisatie is die geen subsidie krijgt en dus haar eigen broek moet ophouden." Dat was voor een aantal kerkelijke medewerkers de motivatie om in deze krant daarvoor een oproep te doen.

Vlaardingen - Op 20 januari gaat de actie Kerkbalans 2018 van start met als thema 'Geef voor je kerk'. Een delegatie van zowel de Protestantse Gemeente in Vlaardingen (PgtV, onderdeel van Protestantse Kerk in Nederland) als de Rooms Katholieke kerk van Vlaardingen reisde naar Kerkcentrum Holy om daarover uitleg te geven. Chris van Roon is samen met Thomas Bezemer aan de PGtV verbonden, terwijl pastor Henri Egging en Jan van Adrichem het katholieke deel vertegenwoordigden.

Broederlijk

Uiteraard ging het over de centen en het tekort eraan. Met de samenwerking tussen katholieken en protestanten, zij zitten broederlijk aan één tafel, lijkt een eind gekomen aan wat in een verleden veel leed en erger teweegbracht. Thomas Bezemer geeft aan dat de kerken iedereen deelgenoot willen maken van de Actie Kerkbalans: "Dat gebeurt al jaren alleen krijgen wij de laatste tijd het gevoel dat de belangstelling ervoor het aan het wegzakken is. We willen hernieuwde belangstelling wekken. Henri Egging: "Waar we mee te maken hebben is dat we als kerk een maatje kleiner geworden zijn. Mensen hechten aan het imago van 'dit is mijn kerk' en we willen laten zien dat wij samen een gemeenschap vormen en we willen daarom ook samen verder. Uiteraard doen we dat als katholieke kerk, maar we hebben elkaar nodig om door te kunnen gaan."

Volgens Egging weet de vaste kern wel dat er een kerk is en een Actie Kerkbalans: "En dat er naar mensen wordt omgezien. Maar we willen met de Actie Kerkbalans dat het zich verbreedt."
Jan van Adrichem geeft aan dat zijn kerk, de katholieke, ongeveer 6.000 leden telt. "Dat zijn mensen die ingeschreven staan. Dat zijn zo'n 1000 deelnemende adressen." Chris van Roon over dit onderwerp: "Bij ons, de PGtV, komen we na de laatste herstructurering aan ongeveer 3.200 leden die ook daadwerkelijk bijdragen aan de club."

Meer berichten