Anton Swaneveld, hier met zijn vrouw Liz, heeft ons mooie muziek gebracht.
Anton Swaneveld, hier met zijn vrouw Liz, heeft ons mooie muziek gebracht.

Anton Swaneveld: zanger, organisator en gitarist

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN Veertig jaar geleden speelde Anton Swaneveld nog geen gitaar. Hij was zanger van Iron Earth, een Schiedamse rockformatie die in 1967 was opgericht door Frans Wiegman. In 1976 was Iron Earth de oudste popgroep van Schiedam en trad de band op in de Vlaardingse Lijnbaanhallen, op zaterdag 25 september en samen met Cuby & The Blizzards en Earth & Fire. Het festival Pop 76 was georganiseerd door het Nederlands Artiesten Bureau uit Schiedam, eigendom van de Vlaardingse topkapper Henk Kramer.

Anton Swaneveld was toen, op 23-jarige leeftijd, al een bekende verschijning in het lokale popcircuit door zijn samenwerking met andere muzikanten in de popcultuur. ,,Enthousiasme is belangrijker dan wat je speelt,'' zei Anton. Onder invloed van saxofonist Jan van Ravens was Iron Earth meer de jazzrocktoer opgegaan, want dat was onder invloed van Soft Machine en Caravan heel populair aan het worden. Iron Earth trad op met Fleetwood Mac, The Yardbirds en Q65. In een latere fase kwam ik Anton Swaneveld geregeld tegen, omdat hij op zondagen popconcerten in café De Waal organiseerde. Altijd volle bak, weer of geen weer. Hij had inmiddels gitaar leren spelen en vormde een duo met troubadour Cornelis Pons. Ze hadden een prachtig repertoire met veel lokaal en regionaal sentiment, in navolging van The Amazing Stroopwafels. Pons & Swaneveld waren in de hele regio populair en traden overal op.

Na een lange ziekte is Anton Swaneveld zaterdag in het bijzijn van zijn naaste familie rustig ingeslapen, volgens zijn uitdrukkelijke wens op zijn vijfenzestigste verjaardag. De afscheidsdienst is vanmiddag om één uur in de Grote Kerk op de Markt.

Meer berichten