Logo grootvlaardingen.nl


Bas van Houte werkt met Gloria Toonkunst ontspannen toe naar de uitvoering van het Requiem van Verdi. Kaarten zijn te bestellen via: secretaris@gloria-toonkunst.nl. (Foto: Peter Spek)
Bas van Houte werkt met Gloria Toonkunst ontspannen toe naar de uitvoering van het Requiem van Verdi. Kaarten zijn te bestellen via: secretaris@gloria-toonkunst.nl. (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

'Requiem van Verdi wordt vuurdoop'

VLAARDINGEN – Een gezonde spanning heeft zich meester gemaakt van dirigent Bas van Houte. Zaterdag staat zijn vuurdoop op het programma met de uitvoering van het Requiem van Verdi met het bijna honderdjarige Vlaardingse Gloria Toonkunst.

Bas van Houte heeft het dirigeerstokje overgenomen van Aad van der Hoeven, die ruim 43 jaar op de bok heeft gestaan voor het Vlaardingse koor. "En dan is dat een hele overgang voor de koorleden, maar ik heb de indruk dat wij het goed met elkaar kunnen vinden. De uitvoering van zaterdag van het Requiem van Verdi moet dat gaan bewijzen, maar ik heb daar het volste vertrouwen in", zegt Bas van Houte aan de vooravond van de uitvoering van de dodenmis.
Op 1 januari van dit jaar nam hij de taken van zijn illustere voorganger over. "We zijn ook meteen een nieuwe weg in geslagen met nieuw repertoire. De uitvoering van Verdi's requiem is daar een duidelijk voorbeeld van. Hopelijk slaat dat ook aan bij onze trouwe aanhang en trekt het een nieuw publiek aan. Het koor heeft die omslag inmiddels omarmd."
Bas van Houte is een man met een rijke ervaring en een autoriteit als het gaat om klassieke muziek in de breedste zin van het woord. "Ik heb inderdaad al de nodige ervaring opgedaan om een koor als Gloria Toonkunst aan de hand te nemen. Een koor ook met veel kwaliteit en in deze regio, uniek van samenstelling", zegt de dirigent enthousiast.

"Bij ons thuis stond een orgel en elke zondag gingen wij naar de kerk. Daar was ik altijd ontzettend onder de indruk van het imposante kerkorgel. Die liefde voor muziek is nooit meer overgegaan en daarom heb ik er mijn werk van gemaakt." Naast zijn dirigeerwerk voor Gloria Toonkunst heeft Van Houte nóg enkele koren onder zijn leiding. Daarnaast is hij werkzaam bij het Penta college in Spijkenisse als muziekdocent en teamleider. "Een druk bestaan met overdag lesgeven en in de avonduren leiding geven aan koren." Deze week staat echter in het teken van de uitvoering van het Requiem van Verdi. "Een prachtig muziekstuk met veel variaties, soms ingetogen, soms met dramatische contrasten, krachtige ritmes en gepassioneerde melodieën. Ik kijk uit naar de uitvoering."
Ook met de solisten die Gloria Toonkunst ondersteunen is Bas van Houte zeer content. "Stuk voor stuk topmuzikanten". Hij doelt dan op Claudia Patacca, sopraan, Annette Vermeulen, alt-mezzo sopraan, Harald Quaarden, tenor, Bert van de Wetering, bariton en het orkest Accompagnato. "En neem daarbij de locatie, de Grote Kerk, de thuisbasis van Gloria Toonkunst met een geweldige sfeer en akoestiek. Dat zal het requiem nog meer allure geven!"

Meer berichten

Shopbox