Logo grootvlaardingen.nl


Medewerkers 'Afoe', Mark Post en Guus vormen samen met zeven anderen het vaste team van coffeeshop The Bull. Als er geen geschikte nieuwe locatie wordt gevonden, staan zij op straat. (Foto: Britt Planken)
Medewerkers 'Afoe', Mark Post en Guus vormen samen met zeven anderen het vaste team van coffeeshop The Bull. Als er geen geschikte nieuwe locatie wordt gevonden, staan zij op straat. (Foto: Britt Planken)

Noodkreet vanuit The Bull

Coffeeshop The Bull zit in een lastig parket. Op 1 december moet het huidige pand leeg worden opgeleverd en een nieuwe geschikte locatie lijkt in Vlaardingen niet te bestaan. Medewerker Mark Post startte daarom een petitie.

VLAARDINGEN - Of zijn petitie ervoor kan zorgen dat de gemeente toch met een geschikte locatie komt, daar is Mark Post niet zo zeker van. Het is dan ook vooral een noodkreet; hij moest gewoon iets doen. Al twintig jaar werkt Mark bij The Bull, de eerste, oudste en grootste coffeeshop van Vlaardingen. Als 16-jarig jochie woonde hij de opening bij. Dat hij over twee weken ook zal meemaken hoe de deuren sluiten, vindt hij ronduit jammer. "The Bull is een begrip. Mensen uit de hele regio komen hier en we zien alle bevolkingslagen. Iedereen is hier gelijk. Veel van onze klanten willen niet uitwijken naar een andere shop. Ze hebben hier hun kennissen en waarderen de kwaliteit. Wij laten namelijk alle hasj en wiet in een onafhankelijk lab controleren", vertelt Mark. Een aantal vaste klanten luistert mee en haakt aan. "De beste coffeeshop van Rotterdam zit in Vlaardingen", zegt Mark. "De prijs-kwaliteit verhouding is hier het best en de medewerkers zijn amicaal." Osman is het met hem eens: "Er heerst hier een andere sfeer, je kunt echt jezelf zijn. The Bull is de meest geschikte shop in de omgeving!" Het lijkt erop dat de enorme vaste klantenkring van The Bull straks toch elders moet zijn voor een blowtje en de gezellige medewerkers op straat zullen staan. De gemeente stelt namelijk harde eisen aan een nieuwe locatie. Zo mag een coffeeshop zich niet in het centrum of een woonwijk vestigen, niet in de buurt van een school en moet het pand bestemd zijn voor horeca. Een onmogelijke klus, zo bleek uit gesprekken op het stadhuis. De gemeente kwam met vijf voorstellen. Drie vielen er direct af; ze voldeden niet aan de eisen. De eigenaar van het vierde pand wil het helemaal niet verhuren en nummer vijf is simpelweg te duur. Toch is er nog een lichtpuntje: als de gemeente de bestemming van een ander pand wijzigt naar horeca, kan The Bull verhuizen. Een aanvraag is inmiddels ingediend, maar eigenaar Sandor Pessy verwacht niet dat het nog voor 1 december geregeld is. Hij voelt zich machteloos, maar houdt hoop op een tijdelijke locatie. Ook probeert hij de sluiting nog wat te rekken bij het bouwfonds, al rekent hij daar niet op. The Bull heeft namelijk al 14 maanden uitstel gekregen. "Dit heeft een lange geschiedenis. We hebben veel gesprekken gevoerd maar kwamen steeds geen steek verder", zegt Pessy. "De gemeente staat welwillend tegenover ons. We hoeven niet te verdwijnen, maar een nieuwe locatie vinden is lastig." Zijn medewerkers hopen vooral dat de gemeente zich realiseert dat de sluiting een partij criminaliteit en overlast met zich meebrengt. "Er zijn drie coffeeshops nodig om alle mensen te voorzien. Als er een sluit is dat onverantwoord", vindt Mo. Volgens Pessy zijn die zorgen niet onterecht. Hij zag het eerder gebeuren toen The Bull een half jaar dicht was. "Thuisdealers zullen er niet rouwig om zijn, de straathandel voor de deur zal exploderen."

Britt Planken
Meer berichten

Shopbox