Logo grootvlaardingen.nl


Hein van Gils toont zijn zelfgemaakte schaalmodel van de Vlaardingse Stadskraan. (Foto: Bart van der Linden)
Hein van Gils toont zijn zelfgemaakte schaalmodel van de Vlaardingse Stadskraan. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: Bart van der Linden)

'Van sloophout maak ik iets moois'

VLAARDINGEN - Keert de stadskraan, die tot 2013 voor het Museum Vlaardingen stond, ooit nog terug? Of moeten we het voortaan doen met de foto's op internet en in de archieven? Ook Hein van Gils (84) fietste er vaak langs en besloot er een schaalmodel van te maken. Tot aan de kleinste details is gedacht. En ook de kleuren zijn exact hetzelfde.

Hein van Gils knutselt graag. Hij maakte niet alleen de stadskraan na, maar ook molens, boten en een werkende draaimolen en zweefmolen, compleet met uit hout gesneden stoeltjes en lampjes die branden. Dan moet je toch wel een beetje verstand hebben van techniek? "Dat was mijn vak", lacht Van Gils. "Ik was vroeger machinemonteur."

De stadskraan maakte op hem veel indruk. "Als ik er langs fietste dacht ik er aan om 'm ooit na te maken, maar ik vergat steeds foto's er van te nemen. Op een gegeven moment was het te laat, toen was ie ineens weg. Toen heb ik het met foto's van internet moeten doen. Ik wilde wel graag weten wat er gebeurd was met de kraan, dus hiervoor ben ik naar het archief en het museum gegaan. Maar daar konden ze me niet veel verder helpen."

Al met al kostte de klus hem een maandje werk. De details zijn treffend. Zo zijn de scharnieren bijvoorbeeld van soepblik gemaakt en gebruikte hij voor de tandwielen satéstokjes. "Kijk", zegt Van Gils en hij haalt er een stuk van de bovenkant af, "je kunt 'm ook uit elkaar halen." De katrol maakt het af. "Daar heb ik zo'n anderhalve dag aan gewerkt." Draai je aan de wielen, dan zet je de kraan in werking. Van Gils gebruikte sloophout. "Anderen gooien het weg, ik maak er iets moois van." Daarna zette hij hem in de lak.

Ook de 'grote' stadskraan, die 800.000 gulden kostte, gebouwd werd door de Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam, 18 meter hoog was en vanaf 1996 te zien was aan de Westhavenkade, was van hout gemaakt. Eikenhout, welteverstaan. Maar na 17 jaar was het over. Zwammen en bruinrot hadden de kraan aangetast en besloten werd om de kraan te demonteren en op te slaan voor een grondige renovatie. Tot op heden is het al vier jaar stil rond de kraan. Onlangs is er zelfs een petitie gestart op de website 'Vlaardingen in beeld' om de stadskraan te redden. Hierop is ook te lezen dat 'de oorspronkelijke stadskraan sinds 1625 in Vlaardingen stond en bijna drie eeuwen het havenbeeld domineerde.'

Hein van Gils hoopt dat de stadskraan ooit terugkeert. Voorlopig moet hij het doen met zijn schaalmodel. Die krijgt vast een mooi plekje. Net als zijn molens, boten, draaimolen en zweefmolen. "Mijn moeder zei altijd: "Van ijzer wordt je wijzer, maar met hout word je oud.""

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox